tisdag 1 januari 2013

Protein....

Protein pratas det mycket om bland gymfolket. Denna byggsten som är livsnödvändig för att underhålla och bygga upp tex. kroppens vävnad. Många förknippar den med muskler, men den har så många fler användningsområden. Vi tar allt från början.


Ett protein består av en viss mängd aminosyror med olika utseende beroende på funktion. Det finns 20(22) olika aminosyror och likt bokstäver kan bilda ord, så kan aminosyrorna bilda en stort antal möjliga kombinationer.
En aminosyra består av en kolatom + 4 kemiska grupper:
En väteatom (H). En aminogrupp (NH2). En karboxylgrupp (COOH).                                   
En kemisk grupp som varierar i längd och struktur (R).                                                        
                                                                                                                                                       
Som vi sa tidigare så har ett protein en mängd olika funktioner:
Den bygger upp och reparerar strukturer och vävnader i kroppen. Den syntetiserar hormoner, enzymer och reglerande peptider. Sen kan den också självklart användas som energi. Det är då karboxylgruppen som används. Ett gram protein ger 4 kcal.
Var kan vi då hitta proteinet i kroppen?
Vi finner det i muskelvävnaden, hormoner, struktuella proteiner, hemoglobin, enzymer och immunförsvaret m.m.
I kroppen har vi också något som kallas aminosyrapolen. Här finner vi ”lagrade” aminosyror upptill 100 gram. Det är främst icke-essentiella och dom flyter runt i cytoplasman. Dom används för proteinsyntes.
Man kan dela in aminosyror i två klasser, essentiella och icke-essentiella.
Essentiella aminosyror är aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka och måste därför förses genom föda. Får man inte i sig tillräckligt så hämmas proteinsyntesen.
Icke-essentiella aminosyror tillverkas i människokroppen.
När man pratar om protein i mat, så pratar man om biologiskt värde.
Biologiskt värde betyder: -”Är proteinets aminosyrasammansättning i förhållande till människans behov av syntes av ny vävnad och underhåll”. Det är detta som avgör proteinets biologiska kvalitet.
Här pratar man om fullvärdiga proteiner(högt biologiskt värde) och det är föda som innehåller samtliga essentiella aminosyror i rätt mängd, tex. kött, fisk, fågel och mejeriprodukter.
Sen har vi icke fullvärdiga proteiner(lågt biologiskt värde) och här finner vi föda som har låga eller total avsaknad av en eller flera essentiella aminosyror, tex. frukt, spannmål och baljväxter.
Om en individ äter protein med lågt biologiskt värde så måste den äta en större mängd protein jämfört med en som äter från protein med högt biologiskt värde, för att tillgodose proteinsyntesen.
Vi har olika faktorer som påverkar vårt proteinbehov, tex. träning och vårt kaloriintag. Där tex. kolhydrater ses som proteinbesparande.
Allt detta låter ju som att man kan leva nästan bara på proteiner, men det finns vissa riktlinjer.
Man ska få i sig minst 10% protein av det totala energibehovet och max 35%. Det finns ju dom som äter upp mot 50%, men där har man sett olika bieffekter, såsom: Långsammare ämnesomsättning, låga energinivåer, ökad kalcium förbrukning och framförallt ökad belastning på njurarna. Som ni ser är ett högt protein intag ofta i samband med ett lågt kolhydrat intag.
Kom ni ihåg aminosyrapolen? Den kan ju bara lagra upp till 100gram protein, så man kan kanske inte  tillgodose sig allt protein man trycker i sig vid dessa högproteindieter?
Här har ni nu fått bra grunder om protein. När jag sedan börjar att skriva om hur man kan experimentera med sin kost efter sina mål så förstår ni varför jag tänker som jag gör. Ens mål kan tex. vara att springa ett maratonlopp, bli biffig eller gå ner i vikt.
Som ni ser är det väldigt individuellt hur mycket protein man bör äta. Du kanske tränar väldigt mycket, vilket då ökar ditt behov.  Eller har du problem med dina njurar, vilket gör att du kanske inte ska äta för mycket protein. Det är väldigt svårt att säga vad just du ska äta med tanke på att allas kroppar svarar olika på olika dieter. Kan jämföras med hur alla svarar olika på olika typer av träning. Så här gäller det att testa sig fram och se vilket intag som passar dig bäst. Detta är en djungel där det är svårt att hitta vad som är rätt och fel.
Jag försöker så ofta jag bara kan att tänka naturligt. Det är mitt tips.

Enjoy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar