GI-värdet
Idag ska vi prata om GI-värdet, alltså inte någon metod.
1981 tog en professor vid namn, David Jenkins, fram ett verktyg som kom att kallas GI, som står för Glykemiskt Index. Han tog fram det som ett verktyg till diabetiker, så att dom kunde förstå hur olika kolhydrater påverkar blodsockret. Det är helt enkel ett mått på hur snabbt ditt blodsocker stiger efter att ha ätit 50 gram kolhydrater. Detta påverkas av kolhydratens struktur, tillagning, magsäckstömningshastigheten, men också av fiber innehållet.
Kort och gott kan man säga att GI innebär, att man bör välja kolhydrater som bryts ner långsammare av kroppen och som då ger en jämnare blodsockerkurva. Detta ger minskad hunger och minskad inlagring av energi som fett.
Kort och gott kan man säga att GI innebär, att man bör välja kolhydrater som bryts ner långsammare av kroppen och som då ger en jämnare blodsockerkurva. Detta ger minskad hunger och minskad inlagring av energi som fett.
Man pratar om olika nivåer, där lågt ligger mellan 40 -70 och kallas för långsamma, mellanhögt ligger mellan 70-90, och högt ligger mellan 90-110, kallas för snabba.
Detta är ett mycket bra verktyg för att må bättre. Man får bättre koll på sitt blodsocker, och därmed sitt humör.
Det ska ju sägas att kolhydrater i kombination med tex. fett gör att GI-värdet sänks. Kombinationen med andra livsmedel tog dom inte med när dom fick fram de olika GI-värderna.
Googla GI och se vilket livsmedel(ris, baljväxter m.m) som du gillar mest. Välj givetvis bland dom kolhydraterna med lågt GI.
Enjoy
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar