måndag 21 januari 2013

Fettets betydelse

Fett

Då va det dags för ett av dagens kanske mest omtalade energikälla, nämligen fett.
Från att kallats livsfarligt till att återigen kallas livsviktigt. För under min uppväxt har det nämligen pratats mycket om att fett är livsfarligt. Det har ju varit pga kunskapsbrist, men tyvärr spridits som en löpeld. Men nu är det nästan för mycket åt andra hållet, att man äter efter tex. LCHF, som betyder Low Carb, High Fat, allstå minimera intaget av kolhydrater och öka intaget av fett. Jag har själv testat det, och för mig funkade det inte iallafall, då jag blev väldigt trött och orkade inte att prestera, trots att jag testade i 3 månader. Men det är kul att det funkar för vissa.
Där här omställningen som ändå har skett är på ett sätt bra, för folk äter mer fett nu. Men den där överdrivna konsumentationen av fett tror jag inte är bra. Man pratar om balans mellan olika fetter, där tex, det mättade fettet är farligt m.m, men vi kommer in på det snart. Men också det där fina typiska  svenska ordet, ”lagom”, och det är ju alltid bäst, gällande allt
J

Livsviktigt då. Vi vet att hjärnan består av en stor andel fett och att vi behöver de goda fettsyrorna för att fungera opitmalt. Vi behöver fett för att kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.  Vi vet att omega – 3 är bra för hjärnan, hjärtat, kärlen, tarmen och huden samt att den är inflammationshämmande. Vissa studier har även visat att omega –3 fettsyror kan mildra depressioner och öka barns koncentrationsförmåga. Omega-3 är som omega- 6, en livsnödvändig fettsyra.
Man brukar säga att omega- 6 inte är något problem att få i sig tillräckligt av. Att hitta en bra balans mellan omega-3 och -6 är viktigt för en god hälsa. Där många idag får i sig för mycket omega-6. En bra balans är omega 6, 3 och omega 3, 1. Alltså 3:1 balans.
Fett är också ett väldigt energirikt bränsle, som tack vare hormonet CCK ger en ökad mättnad känsla.
Fett ingår i cellernas väggar, de så kallade cellmembranen, och behövs för att bygga upp och reparera cellerna.
Fett är också ett förstadie till vårt kroppsegna anabola hormon, testosteron.

Skillnaden på olika fetter
Fettet i vår mat brukar delas in i tre huvudgrupper: triglycerider, fosfolipider och steroler. Av dessa är det triglyceriderna som utgör den största gruppen.
Triglycerider är en blandning av olika mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. Enkelomättade, plus fleromättade brukar man lägga ihop och de kallas då för omättade fettsyror.
 
Omättat fett
Omättat fett finns det mycket av i exempelvis: olivolja, rapsolja, solrosolja, fet fisk, avokado, skaldjur, oliver, kyckling samt i nötter och frön såsom cashewnötter, hasselnötter, linfrön och jordnötter. Det omättade fettet är, till en viss gräns givetvis, det nyttiga fettet och hjälper bland annat till att sänka kroppens kolesterolvärde.

Mättat fett
Mättat fett finns bland annat i animaliska livsmedel, vegetabiliska oljor, kokosfett, smör, ost, fet mjölk, fil, grädde, glass, fett kött och palmolja.
Av de olika fetterna är det alltid en sorts fett som dominerar. I exempelvis smör som innehåller samtliga tre fettsyror dominerar mättat fett till skillnad från olivolja och rapsolja som till största del består av enkelomättat fett.

Hur mycket fett ska man då äta, och av vilket?
Enligt Livsmedelsverket bör cirka 25-35 % av vårt dagliga energiintag komma från fett. Detta betyder att kvinnor i genomsnitt behöver få i sig cirka 70 g fett och män 90 g fett per dag.
Personligen gillar jag inte livmedelsverkets rekommendationer. Men kände att jag va tvungen att slänga in någon typ av rekommendation, då det inte verkar vara någon som egentligen vet. Lagom är ju trots allt bäst.

Transfetter
Transfetter bildas när man inom livsmedelsindustrin härdar fleromättat fett för att ge det fastare konsistens. Det fleromättade fettet får då en struktur som är densamma som det mättade fettet. Transfetter finns huvudsakligen i feta produkter, såsom bakverk, chips, pommes frites och godis och kan vara skadliga vid för stort intag.

 Gott med fett
Fett gör att maten smakar godare eftersom många aromämnen är fettlösliga, vilket gör att fettet framhäver dessa smakämnen. Med andra ord är det inte så konstigt att många av oss är så förtjusta i choklad, avokado och grädde m.m.


Enjoy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar