måndag 14 januari 2013

Socker


Socker

Socker smakar sött, vilket är gott.
Socker ger ingen näring eller långsiktig energi. Däremot kan man säga att det skräpar ned.
Det sätter vårat blodsocker i gungning och kan då ge stora som små, ett ”svajigt” humör. Det gör dig gammal i förtid, stör hormonsystemet, och tarmfloran, men kanske det som de flesta märker av är de överflödiga kilona och ”beroendet” till det söta.
Det ökar även risken för allvarliga livsstilssjukdomar som fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Hål i tänderna får du också.

Om man ska ta och jämföra med hur det va för i tiden gällande det söta, som vi ändå trots allt i alla tider är så svaga för, så va det lite annorlunda för. Då var sockersuget en ren ”överlevnadsinstinkt”, alltså hittade man tex, söta bär, så satte man i sig allt det på en och samma gång, eftersom kroppen kan omvandla och lagra sockret som fett, precis som nu.
Fast nu behöver vi inte det, eftersom vi  i vår del av världen inte riktigt lever under hotet av att inte hitta mat på ett par dagar.
Naturen bjuder inte heller på något som både är sött och samtidigt giftigt. Som när stenåldersmänniskan satte tänderna i något som smakade sött aktiverades belöningssystemet och hjärnan signalerade: ”Ät mer! Ät mer! Fyll på reserverna!”, tills det va helt slut på det söta.
Jämför det med fredagsmyset eller vilken dag som man nu ligger i soffan med godisskålen på magen. Äter du tills den är slut?

Enjoy



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar