måndag 28 januari 2013

Lättprodukter

Är det bra att använda lättprodukter? Svaret på den frågan är inte entydligt.
En produkt kan kallas lätt när den innehåller 30 % mindre kalorier än originalprodukten som den jämförs med. Det ställs inga krav på hur man uppnår den här minskningen.
De flesta lättprodukter är baserade på kaloritänkandet. Det enklaste sättet att producera lättprodukter är att reducera fettprocenten – för att just fett innehåller fler kalorier per gram än andra näringsämnen.
Men något måste väl ersätta fettet? Jo, förutom en hel del vatten (billig vara för matindustrin), ersätts fettet med fler kolhydrater. Det gäller många salladsdressingar, lättmajonnäs, lättmargarin osv.

Vad jag personligen tror, så är det bättre för dig att äta mindre mängd av orginalvarianten, som dessutom smakar bättre.


Gällande lättprodukter, där sockret är reducerat eller borttaget helt och hållet, är det bästa exemplet lågkaloriläsk. Sockret där är ersatt med konstgjorda sötningsmedel. Vilket enligt mig inte är bättre att dricka än en vanlig läsk. 
För vad sötningsmedel och andra tillsatser gör med våran kropp är det egentligen ingen som riktigt vet än, för vi är fortfarande försökskaniner gällande den varan.
 




Enjoy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar