tisdag 8 januari 2013

Ditt energibehov.

Idag ska jag ta upp vad som styr ditt energibehov, detta ska vi ta oss igenom med en väldigt kort och enkel text. Det finns som allt annat mycket mer att säga kring detta och vi kommer att komma in på ämnet igen, tro mig.
Man brukar dela in sitt energibehov i tre punkter.
1.       Basalmetabolismen beskriver följande. Det är det din kropp behöver i energi för att upprätthålla homeostas(jämviktstillstånd) under fysisk och psykisk vila.
Detta påverkas av bland annat av tillväxt, graviditet och mängd aktiv kroppsmassa (alltså hur mycket muskler du har).
Man brukar säga att basalmetabolismen utgör ca. 65-70% av det totala energibehovet.
2.       Den andra punkten är matens termogena effekt. Med det menas nedbrytningen av maten, men också omsättningen , upptaget och lagringen. Jo det är faktiskt så att allt detta kräver energi. Tex. om du har varit ute och sprungit en lång bit och tagit slut på dina glykogen lager så måste du fylla på dom igen och det kräver energi bara för att fylla på dessa lager igen.
Ca. 6-10% av det totala energibehovet går åt till detta.

3.       Sist men inte minst så har vi fysisk aktivitet. Här handlar det om all rörelse i vaket tillstånd, både i huvudet och resten av kroppen. Här kan man komma upp i höga procent av det total energibehovet beroende på vad man gör under dagen. Man brukar att räkna från 20% och uppåt.

När man pratar om punkt tre så är något som kallas MET väldigt intressant. Med MET menas metabolisk ekvivalent och det är den mängd energi som vi förbrukar i vila(ca 1 kcal per kg kroppsvikt per timme).  Man kan tack vare det räkna ut vad man förbränner under ett pass beroende på vilken aktivitet du utför. Detta kan jag tycka är väldigt svårt att uppskatta då uppskattningen av hur lätt träningen är en felfaktor.
Vi kan kolla på ett exempel så ni förstår hur man gör. Detta kan ni även göra på er själva utan någon pulsklocka eller app i mobilen till er hjälp. Bara sök på nätet så att ni får rätt MET- värde.
Om vi kollar på vad en intensitet motsvarande mycket lätt tex. matlagning ger så hamnar vi på 1-2.
Kollar vi istället på måttlig intensitet tex. cykling ger det oss 3-6 i MET värde.
Vad säger detta då. Jo, om vi tar cyklingen som exempel så kommer formeln att se ut på följande sätt. 1kcal x 88kg(min kroppsvikt) x 2 timmar(om det nu va så länge vi cyklade) x 5(MET-värdet) = 880kcal. Det förbrände jag UNDER det passet. Lägg märket till under. För det är precis vad det är. Vi har nämligen något som kallas efterförbränning(EPOC) och den är olika beroende på intensitet och duration av träningen.
Så när ni ska kolla hur mycket ni behöver i energi under en dag, kolla då på dessa faktorer.
Vill du tex. gå ner i vikt så är det ytterst viktigt att ha koll på detta. För vill man gå ner i vikt handlar det om att äta mindre än vad man gör av med. Vet man vad man gör av med, så kan man via ett kost program och vägning av maten enkelt ta reda på om man äter för mycket eller för lite. Det är dock rätt tidskrävande, men man får en väldigt bra uppfattning om sina kostvanor. Det man också kan göra är att ta hjälp av en PT(typ mig) som kollar ditt energibehov och hur mycket du äter. Även vad du äter. För det är ju viktigt att få i sig alla näringsämnen för en god utveckling oavsett mål. Glöm inte det.
Om man tränar väldigt hårt är det också då viktigt att veta hur mycket ens energibehov är. Just för att man ska få i sig tillräckligt med mat och mat med rätt byggstenar. Dels för att inte bli sjuk, men också så att kroppen får möjligheten till att reparera sig mellan passen. Även också så att du kan prestera under nästa pass. Här kommer ju givetvis också vilan in som den viktigaste delen av återhämtningen.
Men återhämtning ska vi prata om längre fram.

Det viktigaste att tänka på kring det som sagts är. Det är inte den timmen du gör på gymmet som gör den största skillnaden, utan de resterande 23 timmarna på dygnet.

Vad ger dig "energi"? Jag får en massa energi av denna bilden.....



Ha en fortsatt trevlig kväll.


Enjoy

2 kommentarer:

  1. Väldigt bra inlägg, mycket bra förklarat!

    SvaraRadera
  2. Äntligen någon som kommenterar och berättar va man tycker!
    Tack så jätte mycket Amanda. Völdigt kul att höra :)

    SvaraRadera