Vi kan ju öka våran rörlighet på olika sätt, tex. genom statisk stretch, aktiv isolerad stretch, dynamisk stretch eller SMR(rulla på foam-roll).
Men säg att du har fått en ökad rörlighet, betyder det att du är rörligare?
Enligt mig sig gör det inte det. Utan för att kunna vara rörligare så måste man kunna kontrollera den ökade rörligheten som har uppstått. Hänger du med?
Vi tar ett exempel. Du är kort/stram i framsida lår vilket gör att bla. bäckenets funktion m.m blir förändrad.
Nu vill vi då stretcha ut framsida lår så att vi får en normal rörlighet där. Vi använder oss av dom olika tekniker för att på ett så effektivt och snabbt sätt öka våran rörlighet. Och vips så har vi lyckats, vi kommer helt enkelt längre i våran stretch. Och det är precis det, vi kommer längre i våran stretch.
Vi måste eller bör då träna i detta ökade rörelseomfång för att kunna använda oss av den ökade rörligheten vid andra funktionella rörelser. Gör vi inte det kan vi inte förvänta oss att vi har blivit rörligare. Det handlar om att nervsystemet ska veta att den kan använda mer av muskeln och på så sätt utvinna mera kraft.
Vi kan tänka oss en linjal. Där 10cm är mitten på en led, eller ledkulan för att vara exakt. När du har normal rörlighet så kan du röra dig till 0cm och till 20cm.
Säg att du har tränat väldigt mycket bröst. Om vi säger att bröst muskelaturen är mot noll och ryggens muskler är mot 20cm, så har bröstets rörlighet hamnat på 5cm. Den har alltså en minskad rörlighet från det normala, med 5cm.
Så vill vi ju inte ha det, utan vi måste nu träna flexibilitet för att får tillbaka rörligheten. För att få en högre kraftutveckling och undvika skador.
Vi lyckas med att komma tillbaka till noll på bröst sidan. Jippiiiiiiee. Eller?
Det som nu har hänt är att vi har fått en ökad rörlighet som vi inte kan använda oss av när vi kör tex. motståndsträning dvs, lyfter vikter. Vi måste alltså även träna nervsystemet genom lugna rörelser och i kontrollerade former för att komma till något som alla är så rädda för, ytterläget. Kom ihåg lugna rörelser!!
Tränar vi inte i hela rörelseomfånget, alltså ut till ytterläget så kan vi inte förvänta oss att vi kan använda oss av hela rörelseomfånget. Rätt logiskt va?
Nu säger inte jag att du ska köra med max vikter i ytterläget, inte heller med lättare vikter i en lång hävarm. Du måste ha ett säkerhetstänk. Du måste lärt din kropp att balansera och stabilisera i ytterläget för att kunna jobba där.
Just dynamisk stretching är väldigt effektivt och skonsamt för att kunna kontrollera sin ökade rörlighet.
Ex. på dynamisk stretch är knäböj, utfall m.m. med kroppen som motstånd.Enjoy
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar