onsdag 18 december 2013

Kosttillskott


Idag tänkte jag lista de kosttillskott som jag rekommenderar. Jag länkar till olika sidor där du kan läsa mer om just de tillskotten.
Som ni vet har jag ett naturligt tänk och de gäller självklart även mina rekommendationer kring kosttillskott. Kosttillskott är något som man tar som ett komplement till övrig mat, alltså inget som du ska se som någon sorts måltidsersättare. Jag ser till att få i mig bra och näringsrik mat och kompletterar helt enkelt upp med nedanstående tillskott.
Jag tycker personligen att de nedanstående tillskotten är väldigt prisvärda. Självklart så finns det en mängd andra tillskott som också är bra, men dessa är de som jag har fastnat för.

1. Först ut är ekologiskt och KRAV märkt nässelpulver. Jag använder det bland annat som multivitamintillskott och för pH-balansen.
Länk till information om det finner du här:
http://www.bravara.se/nettlepowder.htm

2. Raw och Eko kakao. Detta använder jag som PWO, med andra ord tar jag det innan träning för att öka min prestation (jag känner mig mycket piggare och upplever därav att jag er mer på mina träningspass). Alltså inga kemiskt tillverkade produkter. Observera att det inte är en vanlig kakao som du köper i affären, utan ekologisk och obehandlad.
Länk till information om kakao finner du här:
http://www.ravarubutiken.se/supermat-orter/kakaopulver-250-g.php
Det är från denna sida som jag köper de mesta av mina produkter.

3. Näst ut är chiafrön. En grymt bra källa framförallt till omega-3. Även här eko och raw.
Länk till information:
http://www.bravara.se/chiaoriginal.htm
Mer information via denna länk.
http://www.ravarubutiken.se/notter-fron/chiafron-2501000-g.php Det är här jag beställer ifrån.

4. Sist ut är gojibär.
Lite kort om gojibär finner ni på denna länk:
http://www.ravarubutiken.se/torkad-frukt-och-sotning/gojibar-eko-250-g.php
Det är från denna sida som jag köper de mesta av mina produkter.

 

Enjoy

måndag 9 december 2013

Mina tankar om hur det går med Linus


Som många av er vet så hjälper jag Linus Urbanec under 6 månader med hans mål.
Det hela började med att jag sökte en person som ett ”projekt” till ett väldigt reducerat pris. Kravet var att personen skulle driva en blogg, facebook-sida och ett instagram konto i gengäld och skriva om alla framgångarna. Självklart också vara rejält motiverad. Intresset var stort, större än jag kunnat tro. Hela 37 stycken intresseanmälningar kom in och det var inte lätt att välja ut den personen med den bästa motiveringen. Hur som helst så blev det Linus och jag tänkte jag ska delge er mina tankar om den tiden som hittills har gått, dvs.  2 månader och 1 vecka.

Linus mål är att bli starkare och bygga muskler. Inte att bli smal, gå ner vikt eller något liknande. Han vill som han själv säger, ”bli mer bitig”.

Detta har Linus främst fått jobba med den första tiden:
Kosten- en total omläggning med strikta tider då han ska äta, vad han ska äta och hur mycket. Enbart naturliga livsmedel.
Mentalt- målbilder m.m.
Träning- Vi kör 2 pass/vecka ihop. Utöver det har Linus fått köra olika konditions och styrkepass på egen hand, som jag har tagit fram. Han har också fått jobba med några av hans obalanser under vägens gång.

Vi började med att göra ett schysst upplägg med en bra periodisering.
Första tiden (2 månader), har enbart handlat om säker träning (teknik), öka Linus kroppskontroll, jobba med hans svaga sidor och en hel del uthållighet både styrka och kondition. Vi har inte pressat med några större vikter, utan fokuserat på en god kontroll av kroppen, både statiskt och i rörelse. Detta så att han kan stabilisera sig själv (omedvetet), när vi sätter lite mer fart på grejerna framöver.

Det finns personer som jag är avundsjuk på, personer som man förklarar en övning för och/eller visar och sedan gör dom exakt så som dom ska. Linus är en sådan person. Han har en väldigt bra koll på sin kropp i många olika komplexa rörelser. Imponerande!

Vill man bygga muskler gäller det att träna, men framförallt är kosten det viktigaste och där gäller det att se till att äta mycket. Du bör ligga på ett energiöverskott för att det ska hända något i kroppen. Ligger man på energiöverskott är det med andra ord väldigt svårt att gå ner i vikt, om inte rent av omöjligt. Linus ligger på energiöverskott.

2013-12-08 hade vi de första uppföljningstesterna, för att se ifall vi är på väg åt rätt håll. Jag räknade inte med några stora framgångar här p.g.a. att han inte ska prestera än, vi är inte där i träningen. Den träning som vi har bedrivit hittills, har enbart varit en form av uppbyggnadsträning.

Så här gick det:
Marklyft från 132,5 kg till 140 kg.
Att Linus gjorde denna ökning är för mig väldigt imponerande, då vi under de två gångna månaderna kört på max 60 kg i vikt, dock spelar självklart tekniken in till en viss del. Vänta bara tills efter vi är klara med fas 3 och 4, det är då som han ska prestera, inte nu. Positivt!

Bänkpress från 90 kg till 100 kg.
Säger samma som på marklyftet, fast med den skillnaden att vi här har kört med lite mer vikt på träningarna, om man ser i förhållande till maxvikten. En ökning var helt klart väntad, men inte av denna storlek. Det är som sagt inte nu han ska prestera.

Knäböj gjorde vi inget test på p.g.a. Linus knän. Vi vill inte riskera något.

Omkretsmätningarna:
Armarna står stilla på sina stabila 38 cm. Det var väntat. Han vill ju bygga muskler, vilket han nu håller på med i fas 3.

Magen. Här har Linus tappat 7 centimeter vilket är väldigt mycket om du frågar mig med tanke på hans stora energiöverskott. Han har ”tajtat” till sig rejält och det syns. Längtar tills vi får se effekten av det hårda arbetet som då varit under 6 månader. Det är ju då som det ska visa sig vad all den tid vi lägger ner verkligen har gjort.

Förutom framstegen gällande testerna har Linus gjort en mängd andra framsteg. Bland annat har han blivit mycket smidigare, stabilare, energifull, byggt upp styrka i muskler som han inte trodde han hade m.m.

Sammanfattningsvis ska sägas att Linus är en riktig kämpe. Vi lägger nu bara grunden för hans framtida arbete. Det ska bli kul och se vad han kan prestera och hur han kommer att se ut om 3-5 år. Han suger åt sig om tvättsvamp gällande allt jag säger och är inte sen att fråga kring saker han vill veta mer om. Han kommer att göra en väldigt intressant resa som jag kommer att följa med ett stort intresse.
Han har också bra egenskaper såsom, ”att aldrig ge upp”, ”ingenting är omöjligt” och är alltid pepp och motiverad. Han ser alltid möjligheterna i allt och försöker jämt att göra det bästa ur varje situation.

Fick ett SMS av Linus för ett tag sen där det stod följande:
- ”Tack som fan för denna chans! Har nog aldrig mått så bra som jag gör nu och då är det bara början!!! Helvete va skoj detta är!!! Och du har sjukt stor del i det! Skryter med dig ska du veta!!! Du är en riktig nörd på ett bra sätt i det här ämnet och det passar dig så jävla bra!!”

Sånt blir man glad av!


Följ gärna Linus framgångar genom hans blogg: linusurbanec.blogspot.com

// Nöjd och en mycket stolt coach!

 

Enjoy

onsdag 4 december 2013

Andning


Hej på er! Idag ska ni få läsa om vikten av en bra andning.
Som jag har nämnt i flera av mina tidigare inlägg är det stillasittande och tidseffektiva samhället mindre bra för oss. Om vi ska kolla på vad det innebär för andningen, så gör stressen ont för oss. Inte bara kroppsligt med hormonobalanser eller psykiskt där vi kan bli utmattade, utan vi glömmer också hur vi bör andas. Andning bör ske med magen, inte genom toppandning, som väldigt många gör idag. Med toppandning så använder man de muskler som höjer bröstkorgen. Det innebär dels att vi får i oss mindre syre om den typen av teknik har tagit över, men också att du kan få väldiga spänningar upp i nacke, skuldror och hals. Har du också en stillasittande livsstil och stressar mycket så ger du axlarna hjälp på vägen att komma upp, vilket resulterar i mer spänningar.
Kom ihåg att andas med magen. Det kanske inte är så lätt, men precis som med allt annat så behöver man träna på det som man vill bli bra på.
Andningen viktig för bålstabiliteten
Den inre bålmuskulaturen är viktigast och aktiveras bäst med hjälp av diaphragman, som i sin tur är den viktigaste andningsmuskeln. Därför tjänar du mycket på att börja med rätt andning. Vad som händer när du andas rätt (med diaphragman) är att muskeln trycks nedåt, vilket ökar trycket i bålen och ger dig en bättre stabilitet.
De flesta som tränar på eller har tränat på ett gym vet hur det blir när man ligger i bänkpressen (eller har sett andra). Det som händer där är att det oftast tas ett djupt andetag precis innan övningen inleds för att sedan hålla det under hela repetitionen. Denna metod är varken effektiv eller bra och kan innebära skada för personen under övningens utförande då alldeles för stort fokus läggs på andningen på fel sätt. En av de saker som kroppens alla organ har gemensamt är att de behöver syre för att fungera. Utan syre dör vi. Minskar man syretillförseln genom att t.ex. hålla andan innebär det att mindre syre finns tillgängligt under övningen och att man därför får mindre energi. Det är nämligen så att syre är en essentiell del i energiutvinningen (citronsyracykeln), den cykel som repeteras i cellens mitokondrier (kroppens kraftverk) dagligen för att bilda ATP, det som ger oss energi. Glöm inte att ATP finns till energiutvinning lagrat i vår kropp och redo att användas utan hjälp av syre i ca.9-12 sekunder (anaerob-utan syre-se 100 meterslopp). Efter det måste du sakta ner eller sluta helt för att bygga upp ATP:n igen. Teoretiskt sätt går det att hålla andan under den tiden, t.ex. vid maxlyft. Ska du t.ex. göra fler repetitioner, är det viktigt att du andas under övningens utförande för att få en god uthållighet.
Kort sagt, mindre syre = mindre ATP = mindre energi.
Hur ska jag då andas?
En övning består ofta av en excentrisk rörelse (när du bromsar en vikt) och en koncentrisk (när du förflyttar en vikt med all din kraft). Om vi tar bänkpress som exempel, så innebär den koncentriska rörelsen att du trycker upp stången från bröstet och den excentriska när du håller emot stången ned mot bröstet.
Det är under den excentriska fasen som du ska andas in, för att sedan under den koncentriska fasen, andas ut.
Att få in denna teknik är positiv för din prestation, oavsett övningsval, men det krävs sin träning.
Istället för att hålla andan under övningen, så får du en kontinuerlig syresättning vilket ger dig mer kraft och ork. Andningen som jag nämnde ovan är den mest simpla andningsteknik som går att använda på samtliga övningar. Kollar man sedan på teknik i lyft som fodrar ökad bålstabilitet för maximal styrka, t.ex. marklyft och knäböj, så kan man där använda sig av en annan mer avancerad andningsteknik.
Andas gärna ut, så att du bildar ett litet ljud, inte för att andra på gymmet ska höra dig, utan för att du ska komma ihåg att andas på rätt sätt. Om du tänker dig en spjutkastare, han/hon kastar inte genom att andas i kastet, utan med en kraftig utandning för att maximalt spänna alla muskler i kroppen som ger stabilitet och styrka.
Hoppas att det fanns något som du kan ta med dig från dagens inlägg.
 
Enjoy

onsdag 27 november 2013

Recept på paleokex


Igår la jag ut en bild på instagram och facebook på mina ”Paleokex”. Det har sedan dess varit stor efterfrågan på receptet som jag använder mig av. Därför ska ni som vill nu få ta del av det.


Du behöver:
1 ugnsplåt
4 ägg, vispas
2 dl mandelmjöl
2 dl linfrön
2 dl pumpafrön
2 dl solroskärnor
Havssalt
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Rör ihop äggen med fröna och mandelmjölet. Bred ut på bakplåtspapper. Strö över havssalt.
3. Grädda i ugnen, 10 minuter.
4. Ta ut och bryt eller skär kexen i mindre bitar.
5. Stäng av ugnen och sätt sedan in plåten igen på eftervärme i ca 30 minuter.
 
Paleokex funkar bra till både frukost och mellanmål.

Som pålägg kan du använda följande: kalkon, lax, avokado, grönsaker, rostbiff, lufttorkad skinka m.m.

Smaklig spis!

 
Följ mig gärna på Instagram: http://instagram.com/gustavfo7kesson#

 
Enjoy

måndag 25 november 2013

Världens bästa övning?


Efter en heldags på arbete på IKEA med att hjälpa de anställda med att utveckla deras hälsa, sitter jag nu hemma och ska börja skriva på veckans blogginlägg. Slänger en tanke på vilket fantastiskt jobb jag har. Att få hjälpa människor till en bättre hälsa vad något som jag tidigare bara kunde drömma om.
Nu till inlägget som idag kommer att handla om kettlebellsswing.

Kettlebellswing
Det engelska namnet på övningen är alltså kettlebellswing, vilket används flitigt i Sverige.

Det är en övning som tränar flera av dina stora muskelgrupper, speciellt de som påverkar höften.
Du kan använda övningen både till att öka din styrka och även din förmåga att utveckla kraft snabbt i sporter som är höftdominanta, t.ex. fotboll och innebandy.

Vad är en kettlebellswing?
Det är en övning som utförs med hjälp av en kettlebell. Nehe, det menar du inte.
Jag ska försöka att förklara utförandet:

1. Ställ dig, ganska brett mellan fötterna, med en kettlebell ungefär en halvmeter framför dig.
2. Greppa handtaget och luta kettlebellen mot dig.
3. Skicka kraftfullt bak kettlebellen mellan benen.
4. Ställ dig upp i en stark och explosiv rörelse.
5. Projicera kraften i kettlebellen framåt, så att när den tappar sin fart är den i ansiktshöjd framför dig.

Det du vill göra för att få upp kettlebellen är att pressa fram höften, likt ett ”juck”. Armarna kommer bara att hänga och vara raka. Ha ett stabilt grepp om kettlebell för att stabilisera dina leder i arm, hand och axel. Det är höften som ska jobba för att få kettlebellen i rörelse och upp i den önskade höjden. Jag skrev i punkt 5 att ansiktshöjd är en bra höjd. Den höjden kallas för ”ryska svingar”. Skulle du vilja utmana dig ännu mer, så finns det ”amerikanska svingar”, som är upp över huvudet, fortfarande med raka armar under hela utförandet. Här krävs dock en god axel kontroll.
Sök gärna på Youtube efter en film som visar på ett bra utförande av Kettlebellswing.

Kettlebellswing tränar som tidigare nämnt, framförallt ditt höftparti, dina lår och din bål. Du som är bekant med styrketräning inser snabbt att det här är dina största muskelgrupper, och det är genom att stärka dessa som du kan uppnå riktig genomgående styrka. Att flera muskler används innebär också att du kan få till riktigt bra styrketräning på förvånande kort tid.
Mätningar har visat att redan när du använder dig av en kettlebell som väger 24 kg och utför en kettlebellswing kan du utveckla en kraft på över 200 kg riktad ned i marken. Detta kan vara en av förklaringarna till varför swingar med en tillsynes lätt vikt kan hjälpa dig som redan marklyfter flera hundra kilo att bli ännu starkare.
Det är en övning som aktiverar ditt säte på ett bättre sätt. Ofta har många idag en mindre bra kontroll av sitt säte med tanke på vårt stillasittande samhälle. Det stillasittande samhället innebär ofta en överaktiv höftböjare/höftflexorer vilket gör sätet inaktivt och ett sätt att attackera det problemet är genom stretch, kombinerat med styrka. I detta fallet gäller stretch av höftböjaren och styrka för sätet, här kommer kettlebellswingen in.

Ryggens position
När du belastar din ryggrad vid till exempel tunga lyft ska du hålla den i en neutral position. Även om man säger ”rak”, så är ryggraden i sin naturliga kuravtur faktiskt svagt s-formad, sett från sidan. Det är i denna form som din rygg bäst tar upp belastning och det är denna form du ska ha på ryggen även när du utför kettlebellswing.
Likt marklyft ska du fälla din höft. Det betyder att den största delen av rörelsen sker i höftled, där höften fungerar som ett gångjärn. Knäna böjs också, men det sker mest som en konsekvens av att höften flyttas bakåt.
Är man ny i styrketräningsvärlden är man ofta inte så van vid att använda höften på det viset, utan vill gärna krumma ryggen. Håll din ryggrad i dess starka position och du har då alla förutsättningar att kunna träna hårt och bygga upp en stark och hälsosam rygg.

Till en början kan detta vara bra att träna på innan man börjar använda sig av en kettlebell:


1. Sätt händerna i vecket som bildas vid din höft, där låret möter ljumskarna.
2. Tryck höften bakåt med händerna.

3. Behåll rak rygg. Låt ditt säte gå bakåt genom att fälla i höften som ett gångjärn.

Du som är van att träna kanske använder dig av något klassiskt upplägg byggt kring knäböj, marklyft och bänkpress. Det är ett bra träningsprogram, och det finns ingen anledning att byta från det om du inte vill. Genom att lägga in lite kettlebellswingar finns det dock goda chanser att du ökar din explosivitet eller kanske förbättrar ditt marklyft.

När du i början ska lära dig den här övningen kommer den att sätta rejält med fart på flåset. Precis som med alla övningar är det jobbigt till en början att lära kroppen bemästra nya rörelser.
Det är en helkroppsövning och den stärker upp kroppens baksida, den bakre kedjan, på ett väldigt effektivt sätt. Det medför väldigt många fördelar och det är den många borde lägga mer fokus på istället för att få stora bröstmuskler och ett snyggt 6-pack.


Det finns många olika typer av rörelser som du kan utföra med en kettlebell och jag kommer försöka att lägga upp fler typer av övningar.
Fördelen med att träna med en kettlebell är att du utmanar din balans i rörelse, koordination, styrka, explosivitet, kondition m.m. Precis så som vi utsätts för i vardagen. Det är precis vad din kropp behöver.
Det finns en massa små tips man kan ge angående just swingen, men det kanske kommer längre fram.

Ha en skön kväll allesammans.

 


Enjoy

måndag 18 november 2013

Mycket sitter i höften


Precis som det låter sitter mycket av bland annat vår prestation i höften. Ni ska nu få läsa om varför. Jag ska försöka att hålla så ytligt som möjligt.
Höften, där allt länkar samman.
Kallas ibland för ”core” eller ”bål”. Ett känsligt område där det VÄLDIGT lätt uppstår muskelobalanser. Dels genom förkortning av en eller flera muskler, men också rent styrke och kontroll mässigt (motoriskt).
Eftersom det är här som allt länkar samman, är det också därför av yttersta vikt att ha en god kontroll av detta område. Precis som att höften påverkar hur andra delar i kroppen mår, så kan andra delar i kroppen också påverka hur höften och andra områden i kroppen mår. Med det menar jag att t.ex. en ”gam nacke”, kan leda till att du får ont i insidan av knäna. Allt hänger samman, men det förstår du.
Många idag glömmer eller är helt ovetandes av alla de små muskler som stabiliserar rygg, höft och bäckenet m.m. Istället för att träna upp dom, så fokuserar man väldigt mycket på de stora muskelgrupperna, vilket medför att de små musklerna inte får en chans att utföra sitt arbete. Detta är alltför vanligt på gymmen idag.
Ni som har läst mina tidigare inlägg om rörlighetsträning och muskelobalanser m.m. förstår vikten av en god balans i kroppen för att uppnå en effektivare och säkrare träning.
Vårt stillasittande samhälle.
Där har vi en stor anledning till att det uppstår obalanser i kroppen, framförallt i höftområdet. Våra kroppar är inte gjorda för att sitta. Ska du sitta, så gör det i en lotus position. Kan du inte sitta i den positionen har du rörelseinskränkningar att jobba med.
Det som händer när vi sitter är att vi förkortar våra höftböjare. Blir höftböjarna förkortade så får vi ett framåttippat bäcken, vilket resulterar i att vi får stora problem med att aktivera gluteus maximus, stora sätes muskeln. Det är den
största muskeln som vi har på kroppen och den är högst delaktig i löpning och i många andra essentiella rörelser som vi utför varje dag. Att tappa kontrollen av den muskeln medför inte bara en betydligt sämre prestation, utan ryggproblemen knackar också ganska snart på dörren.
En Inaktivering av sätet pga. ett framåttippat bäcken kan vid långvarighet göra att kroppen hittar alternativa lösningar. Den kopplar då in andra muskler för att utföra arbetet, som den stora sätes muskeln är gjord för att utföra. Detta i sin tur kan leda till en förändrad ledposition.
Ett framåttippat bäcken ändrar också ryggradens kurvatur, framförallt i ländryggen. Det blir som ni ser en väldigt ond cirkel av ett framåttippat bäcken.
Vårt stillasittande samhälle leder inte bara till som nämnt tidigare, en Inaktivering av sätet, utan också till framåt roterade axlar, lättare att få s.k. ”gam nacke”, dålig blodcirkulation i hela kroppen, statiskt arbete för våra axlarna m.m. listan kan göras lång.
Många som sitter mycket har också tyvärr också en väldigt inaktiv livsstil, vilket enbart hjälper problemen till att bli ännu värre. Att få igång cirkulationen i kroppen är A och O i dagens samhälle.
Som ni märker är en stillasittande livsstil inget att föredra och det finns betydligt fler argument mot det, än vad jag har tagit upp här.
Hur tar man då tag i sina muskelobalanser på bästa sätt?
Stretching? Ja det är ett sätt, men det finns betydligt effektivare metoder än det.
Boka in en tid med mig, så hjälper jag dig att öka din prestation genom effektiva övningar som just du behöver. Att ta tag i sina muskelobalanser och fixa till dom kan också hjälpa dig att förebygga skador.
Jag hade kunnat gå mycket, mycket djupare gällande allt i detta inlägg, men då hade ni förmodligen tröttnat.
Hoppas att ni hängde med hyfsat.
 
Enjoy

måndag 11 november 2013

Endorfiner


Okej, jag har ett beroende. Jag är beroende av endorfiner. Det är knappt att jag kan gå en dag utan det. Detta fantastiska belöningshormon som utsöndras efter bland annat fysisk ansträngning. Just efter ett härligt träningspass när man är så trött, så infinner sig lyckan och stoltheten dels över sin prestation, men också p.g.a det här hormonet, endorfiner.

Det skapar lycka och vällust, sänker stresshormonerna i blodet och lindrar smärta. Man har till och med sett att det är effektivt mot depression. Just depression är det många som går in i nu när det är mörkare tider. Kanske dags då att unna sig ett träningspass för att motverka bland annat depression?

Det krävs inte mycket för att få igång utsöndringen av endorfin, det räcker med att öka hjärtverksamheten. Så du som har ett stillasittande jobb, upp och hopp lite någon/några gånger varje timme, så att cirkulationen och endorfin utsöndringen ökar. För har man en gång fått smaka på den härliga känslan som just endorfin ger dig, så är det som jag började den här texten med, lätt att bli beroende.




Enjoy

onsdag 6 november 2013

Så behåller du ditt skelett starkt

Idag tänkte jag att ni ska få läsa om skelettet! Det som både behöver NÄRING och BELASTNING för att förbli starkt och därmed mer hållbart, vilket leder till ett undvikande av många onödiga arm- och benbrott.

Vi börjar med att kolla på vad du behöver få i dig via kosten för att ge ditt skelett goda förutsättningar.
De två absolut viktigaste näringsämnena är kalcium och vitamin D.

Kalcium: 
Omkring 99 procent av kroppens kalcium, ca 1,5 kilo, finns i skelettet och tänderna, den övriga procenten finns i vävnaderna. Kalcium behövs för uppbyggnad och läkning av ben och tänder, för hormonproduktion, musklers funktion och blodets koagulering samt överföringen av nervimpulser. Kalcium gör så att du kan dra ihop musklerna. Utan kalcium skulle du till exempel inte kunna knyta handen, eller ens gå.

Brist gör skelett, tänder, nerver och hår sköra, såväl som ökar risken för allergiska reaktioner samt kan ge led- och ryggbesvär. Inaktivitet och rökning spelar även stor roll vid upptagningen.

Vi behöver naturligtvis kalcium men det är magnesium som styr halten i kroppen, dock är det få som inser resultaten av magnesiumbrist. Troligen har 90 % av befolkningen magnesiumbrist - inklusive många av de som redan tar magnesium som tillskott.

Användningen av magnesium idag är oftast fel, det tas tillsammans med alltför mycket kalcium i början, vilket resulterar i att många av de symtom som magnesium verkligen kan åtgärda förblir ohanterade. Den främsta anledningen till detta är att kalcium behöver magnesium för att tas upp i kroppen. När alltför mycket kalcium konsumeras så drar det ur magnesium ur kroppen för att kunna assimileras. Detta skapar en magnesiumbrist och personen kommer att bli sämre och känna sig därefter. Detta inträffar ofta med människor som dricker mycket mjölk. Mjölk innehåller åtta gånger så mycket kalcium som magnesium (8:1) och kommer därför i längden att skapa en magnesiumbrist. Detta är en trolig anledning till hög osteoporos i länder som har hög mjölkproduktion (mer om mjölkprodukter längre fram).

Man ska aldrig ta tillskott av kalcium utan att ta magnesium samtidigt. Annars riskerar man förkalkning i kroppen. Detta bör tas på kvällen, eftersom upptaget i kroppen är bäst på kvällen och natten.

Följande saker drar ut magnesium ur kroppen:
mental stress,
kaffe,
socker,
läskedrycker typ Cola,
hög saltdiet,
alkohol (i synnerhet),
tobak,
hög svettning,
mediciner,
låg sköldkörtelaktivitet,
diabetes,
kronisk smärta,
vätskeutdrivande,
hög kolhydratdiet,
hög kalciumdiet.


Coladryckerna innehåller ofta fosforsyra. Den används för att avkalka kaffebryggare. Frågan är om den inte avkalkar människan lika bra.


Jag kan fortsätta att skriva om magnesium och kalcium ett tag till, men då kommer du förmodligen att tröttna, så jag väljer att sluta här.


D-vitamin:
Utan vitamin D3 kan inte kroppen absorbera kalcium och utan magnesium kan inte kalcium byggas in i skelettet. D3 är den naturliga formen av D-vitamin.

Låt oss börja med att fastställa några väsentliga fakta. Vitamin D3 (kolekalciferol) är inte ett vitamin. Det liknar ett steroidhormon (fast rent kemiskt är dessa steroler snarare än steroider) som påverkar i stort sett alla celler i kroppen genom att ändra uttrycket av dina gener. Vitamin D3-receptorer finns i nästan alla celler i kroppen.
Vitamin D3 är den aktiva formen av vitamin D och människor brukar vanligtvis få det mesta av sitt vitamin D3 från att vistas i solen. Solen (UVB-strålar) aktiverar en inaktiv form av vitamin D (D1 och D2) och omvandlar dem i huden till D3 som kroppen kan använda.

Vikten av att vistas i solljus är därav essentiell för bildningen av D vitamin. Du förstår nu då kanske varför vi i nord ofta har brist av detta vitamin, se vintertid. Tillskott?

D-vitamin behövs inte bara till att absorbera kalcium. Bevarandet av immunförsvaret och en normal muskelfunktion är också några av de områden som D-vitamin berör.

Vi har nu skrapat väldigt ytligt på ytan gällande kosten. Låt oss nu kolla på träningens roll i det hela.

Träning:
När vi tränar kontinuerligt så stärks både benstrukturen, brosk och bindväv. Kan vi dessutom göra det på ojämnt underlag blir effekten ännu större.

Ett skelett som inte utsätts för rörelse mister snabbt sin styrka. Det kom rymdforskare fram till på det hårda sättet, när det visade sig att astronauternas vistelse i tyngdlöst tillstånd gjorde att benstommen försvagades enormt. Här på jorden är situationen densamma: Motionerar du inte ditt skelett försvagas det.

Den bästa motionen är att utsätta skelettet för antingen tryck eller stötar.
Trycket uppstår till exempel under styrketräning, då motståndets tryck på benstommen får den att anta en fastare struktur.
De små stötarna, vid t.ex. löpning, ger små bristningar i skelettet. När sedan kroppens celler reparerar skelettet igen, stärks benen extra för att i framtiden klara hårdare belastning

Träning som stärker ditt skelett:
Löpning
Styrketräning
Hoppa hopprep
Gå i trappor
Dans
m.m.


För att sammanfatta de viktigaste delarna för att stärka ditt skelett kollar vi på följande:

Träna regelbundet, där du utsätter ditt skelett för både tryck (styrketräning) och stötar (löpning).
Kosten, se till att du får i dig tillräckliga nivåer av D-vitamin, kalcium samt magnesium.

Vad du ska undvika vet du vid det här laget!

 

Enjoy

måndag 28 oktober 2013

Crea diem


Ni har alla hört citatet ”Carpe diem”, fånga dagen. Det är en bra tanke med det. Genom att ha med sig det i sin vardag så lever man lite mer i ”nuet” och uppskattar allt omkring sig och gör det bästa av varje situation. Det är i alla fall så som jag ser på det uttrycket.

Jag har hittat ett annat uttryck som jag gillar lite mer, nämligen ”Crea diem”, som betyder, ”skapa dagen”. Det är inte samma sak som ”Carpe diem”, man kan säga att ”Carpe diem” bör finnas i ”Crea diem”.
Det uttrycket kan man ha en mängd olika tankar om. Bland annat att man skapar sin egen lycka. Likaså att man skapar sin egen motivation i träning, man hittar sitt ”varför”.
Man kan inte gå och vänta på att man en dag vaknar upp och plötsligt finns all motivation där, så funkar det inte redigt tyvärr. Det är många som idag väntar på att något ska hända, helst så ska någon göra det åt dom. Det kan vara att man får en massa pengar eller att forskarna tar fram ett piller som gör dom vältränade, helst utan att dom behöver lyfta ett finger.

Alla är vi olika drivna och har olika intressen. Många av oss går bara runt och klagar på sin situation utan att göra något åt den. Man ser bara alla hinder och man letar inte efter själva lösningen. Man ska där komma ihåg att alla sitter på lösningen, men inte alltid kunskapen.

För att komma tillbaka till ämnet, ”skapa dagen”. Med andra ord så tycker jag att man skapar sin egen lycka, motivation m.m. Man skapar helt enkelt sitt eget liv.

Vill du inte jobba vidare på ditt arbete, gör då något åt saken. Bli en ”doer”, en som gör något åt saken, att för istället hela tiden snacka om vad han/hon vill göra.

Det är inte det lättaste att bli en ”doer”.
Många av oss lever kvar i sina ”valda sanningar”, de ”sanningar ”som man har samlat på sig under sin livsresa.
Men det som har hänt har ju hänt och vad du vill ta med dig för erfarenheter  vidare i ditt är ju helt upp till dig.
För att ta ett exempel på en ”vald sanning”
- ”Jag har alltid varit dålig på matte”.
Den kommentaren kanske inte är så rolig att ta med sig. Ändra på den ”valda sanningen” och skapa en ny.
 – ”Jag kommer alltid att vara duktig på matte”.

Sluta att blockera/hindra dig själv, från att lyckas med det som du verkligen vill. Se möjligheterna i varje situation. Hitta ditt ”varför” och glöm inte bort det. Den enda som kan göra verklighet av ditt mål är du själv (även om du kan ta hjälp av andra för att göra din resa lite lättare).

”Skapa dagen”

 

Enjoy

måndag 21 oktober 2013

5:2 dieten


Den senaste tiden har det varit väldigt mycket prat om 5:2 dieten. Funkar den? Vad är tanken med den? Ska alla äta efter den? Några av de funderingarna tänkte jag idag ta upp.


Vad är en diet?
”Diet eller kosthållning är en persons samlade kostintag och matvanor”.
Helt enkelt vad du stoppar i dig är din diet.


Varje år kommer det sk. ”Diet trender” såsom, LCHF, GI-metoden osv. Det som många av dessa dieter ofta har tillsammans och gör att folk testar dom, är viktnedgång.
Ni som har följt min blogg ett tag, vet vid det här laget att kalori in och kalori ut fungerar i 99 fall av 100. Det är precis det som krävs för en önskad viktnedgång, du måste äta mindre än vad du gör av med, PUNKT!
Det som skiljer dieterna är vilken typ av livsmedel som är godkänt att äta. Tex. vid LCHF, som står för Low Carb High Fat. Här ska du äta fettrikt och dra ner på ditt kolhydrat intag.

Vad gäller för 5:2 dieten?

”Dieten innebär ett lågt intag av kalorier under två dagar i veckan, ofta beskrivet som fasta eller halvfasta. Dessa två dagar bör inte vara i följd. Män kan då äta 600 kcal och kvinnor 500 kcal per fastedag. Övriga fem dagar bör man äta tre mättande mål per dag, men avråds från att räkna kalorier. Dock bör man även de dagarna avstå från eller minimera mängden godis, läsk, bakverk, chips och mellanmål. Dieten bör kombineras med motion, exempelvis 30 minuter promenader, de dagar man inte fastar”.

Det innebär ett kaloriunderskott på en hel del kalorier beroende på vem du är och hur mycket du rör på dig. De andra dagarna får du äta som du vill.
Risken för att du går ner i vikt är rätt stor. Hos vissa ser man att man kompenserar de andra dagarna genom att äta mer och då går man ju inte ner i vikt, om man nu ligger på homeostas sett till hela veckan då vill säga.
Det finns många som hävdar att man också får bättre blodsocker, blodfetter osv och det är ju positivt.
Att man fastar på detta sätt är ju inget nytt precis. Det finns flera som förespråkar att man ska fasta och att hälsan blir bättre genom det. Många pratar också om att man får en bättre hormonbalans.
Ska man se det ur evolutionssynpunkt så har vi inte alltid haft tillgång till mat som vi har idag. Förr i tiden kunde det gå väldigt långt mellan måltiderna.

Det som jag gillar med 5:2 dieten är den ökade medvetenheten om sina matvanor. Man får helt enkelt bättre koll på vad och hur mycket man egentligen äter. Det är också hos många en fördel att man, som vissa uttrycker det ”sköter sig” under de två fastedagarna för att sedan äta som vanligt. Det är med andra ord enklare att motivera sig, när man bara ska hålla ut en dag och man nästa dag får man äta som vanligt igen.
Som alltid finns det kritiker, även i detta fall. Här menar dom att risken för ätstörningar ökar. Något man kan ha i bakhuvudet. Dietens förespråkare avråder gravida, tonåringar och epileptiker från dieten.

Ska alla äta enligt 5:2 dieten?
Är du överviktig och vill gå ner i vikt kan det vara ett bra sätt. Som sagt så handlar det om att äta mindre än vad du gör av med och det är lätt att motivationen sviker om man ska svälta sig varje dag. Därför kan det vara värt att testa 5:2 dieten just av den orsaken.
Om du däremot tränar mycket och vill öka din prestation är det viktigt att kroppen hela tiden får i sig energi för att bygga upp det som bryts ner vid träningen. Detta för att påverka din återhämtning, men också så att du har energi under dina träningspass för att kunna påverka dina resultat på bästa möjliga sätt.

Till frågan om 5:2 funkar
Ja, den funkar! Om du under de dagarna som du äter som vanligt, endast äter så att kroppen är i homeostas, dvs jämnvikt mellan kalori intag och energiåtgång.
Att du endast ska äta 500 kcal/dag som kvinna under fastedagarna och som man 600 kcal/dag under fastedagarna är ju också självklart ett måste, annars gör du ju inte som 5:2 säger.

 
Enjoy

onsdag 16 oktober 2013

Tips och råd!


Tänkte att jag skulle ge tips till er som har det mindre lätt för att komma igång inför hösten/vintern?

Många som jag hjälper i mitt företag gällande träning upplever jag har svårt att komma igång. Jag har därför satt samman en enkel lista på saker som kan hjälpa.

1. Tänk långsiktigt – kontinuitet är det viktiga. Det är inte hela världen om ett pass inte blir av. Ta nya tag imorgon igen.

2. Planera tid för din motion. Lägg in träningen i din almernacka och berätta för dina närstående om dina planer, när du ska träna, varför osv.

3. Se till att ha roligt när du motionerar. Om du tycker att din träning är tråkig så kommer du att hitta ursäkter för att ”komma undan”. Välj därför aktiviter som du tycker är roliga.

4. Sätt både lång- och kortsiktiga mål med din motion. Härigenom kopplar du in andra delar av hjärnans belöningssystem.

5. Hitta en träningskompis. Det är både roligare och det ställer andra krav på dig som gör att du inte ”hoppar över” din träning.

6. Hitta ditt ”varför”. Alla motiveras vi av olika saker. Att må bra, få en snygg kropp osv.
 
Glöm inte att följa ”mitt projekt” med Linus Urbanec. Tryck på fäljande länk för att komma till hans blogg: http://linusurbanec.blogspot.se/
Enjoy
 

söndag 6 oktober 2013

Min träning!


Det slog mig här om dagen att det var väldigt längesen som jag skrev här på min blogg.
Detta har sina anledningar, bland annat har jobbet har tagit mycket av min tid.

Hur som helst. Idag tänkte jag att ni ska få läsa om hur det går i min träning. Skrev ju för ett par inlägg sen om att jag hade skadat min fot vid löpning i skogen.
Jag har varit på två besök hos sjukgymnast sen dess. Första besöket kunde dom inte säga var det va utan jag skulle ge det lite mer tid. 2 veckor senare, när jag var på återbesök så kändes foten mycket bättre. Senare på kvällen, samma dag som återbesöket, hade jag ”Kom i form med Ica supermarket Rottne” gruppen. Vi hade cykelorientering och när jag efteråt samlade in kontrollerna så små joggade jag till en av kontrollerna, det skulle jag inte gjort. Jag fick ont igen, och nu nästan en vecka senare är det bättre, men inte bra. Måste lära mig att hålla tillbaka mig trots min kärlek till löpning.

Som ni förstår har det inte blivit någon löpning på 1,5 månad, vilket är lite frusterande då jag precis kommit igång lite lätt efter hälsporrén (satt på andra foten).
Men jag brukar som ni vet försöka att hitta det positiva i allt. Det positiva i min träning är att jag nu kan simma igen, mitt knä har äntligen läkt sen min olycka med cykeln.
Har hunnit med två pass denna veckan och har börjat väldigt lugnt med tanke på att det var ca. 2 månader sen jag simmade sist. Med lugnt menar jag väldigt lätta intervaller 10 x 100 meter.

Cyklingen börjar även den kännas bra, efter att jag gick på väldigt hårt i vår/somras med för snabb ökning av distansen. Den kroppsdelen som fick ta smällen för det var mitt vänstra knä. Det är inget som jag känner av längre!

Hänger en hel del på gymmet, 2-3 pass/vecka. Där går det riktigt bra just nu. Ökar hela tiden och min teknik blir bättre och bättre.

Nästa steg i min träning väntar i november. Tar då nästa steg in i min periodisering. Ser verkligen fram emot det. Även om den träningen jag utför nu är essentiell för nästa nivå, så är det alltid roligt med lite förändring i träningen. Mer om vad det innebär kommer nog i november.

 

Enjoy

fredag 27 september 2013

Mitt "Projekt"

Mitt "Projekt" har precis lämnat mitt hem för denna gången. Han gick härifrån med huvudet högt. För er som inte förstår vad jag pratar om är det så att jag ska träna en kille vid namn Linus Urbanec i 6 månader.
Det var så att jag sökte en frivillig person som jag skulle hjälpa. Bland annat med personens mål, under ett halvår. Personen blev som nämnt Linus Urbanec.

Start datumet för vår resa är idag. Slutdatumet är satt till den 27/3-14.

Jag är riktigt taggad inför detta och det ska bli kul att se vilka förändringar som Linus kommer att göra!

Alla målen är ännu inte satta.

Jag tänker inte skriva så mycket mer om detta, utan vill ni följa Linus resa så länkar jag till följande sociala medier.

Instagram: @linusurbanec

#trainforyoursuccess en haschtag där alla kan lägga upp sina träningsbilder :)



 
Det ska bli ett riktigt nöje det här!

 


Enjoy

 
 


 


 
 

tisdag 24 september 2013

Vattenmelon


Japp, vattenmelon it is. Detta är min absoluta favorit. När jag slutade med att äta sötsaker tog denna underbara art, som tillhör gurkväxt familjen, över helt.
Utan att ljuga så äter jag en fjärde del av en hel vattenmelon, varje kväll. Jag ersatte med andra ord alla sötsaker med vattenmelon. Det var mitt knep, tillsammans med motivation genom kunskap att sötsaker är skit och hämmar min utveckling mot mitt mål.

Drar lite fakta som jag har tagit från nätet.

”Vattenmelon är en antioxidant, innehåller lycopen och glutathion.

​Vattenmelon är bra för immunförsvaret. Vattenmelon innehåller citrullin som ökar prestationsförmågan vid fysisk träning (ohh YEEEAAAH).

​Citrullin är en aminosyra som även ombildas till arginin i kroppen. Arginin anses vara bra för hjärtat och blodomloppet. Kväveoxidhalten ökas av arginin vilket mjukgör blodkärlen som ger en kärlvidgande effekt, och anses fungera som viagra och därför öka sexlusten! Sex skivor vattenmelon motsvara en tablett viagra enligt en amerikansk studie”.
Jag rekommenderar dig att äta vattenmelon, inte bara för att det är jädrans gott och ett bra ersättningsalternativ till sötsaker, det ökar ju tydligen prestationen (enligt ovan).



Enjoy

fredag 13 september 2013

Prehab


Detta är något som jag efter många år har tagit tag i. Jag är så trött på att vara skadad. Jag har bestämt för att nu ska jag sköta mig och inte bara träna mina mindre bra sidor när jag väl har ont eller skadat mig. Känner du igen dig? Varje gång som man blir skadad bestämmer man sig för detta, sen när man väl inte har ont längre, ja då kör man på som vanligt, och vips så får vi ont igen.

Ne, nu har jag bestämt på riktigt. Två gånger i veckan jobbar jag på mina mindre bra sidor. Testar och testar igen, för att se mina mindre bra sidor blivit bättre, samt för att se om det tillkommit eller bortfallit något. Jag gör detta för att jag  är så trött på att vara skadad och i och med det hindra mig från att träna på som jag önskar. Har även tagit tag i min träningsplanering, så att min träning sker i en lagom succesiv takt, vill ju inte överbelasta, så att vi får en skada p.g.a. det. Skynda långsamt.

Vad är det då som gör att man har så svårt med att motivera sig att träna på sina mindre bra sidor. Jag menar man förebygger ju att många olika skador ska uppkomma (tyvärr kan man ju ändå bli skadad, pga. av t.ex. yttre påverkningar som tacklingar i bollidrotter m.m.)
Genom att förebygga sparar man ju tråkig tid på att träna rehab när man blir skadad. Man får också en bättre utveckling i sin träning, då kroppen jobbar mer ekonomiskt när man inte har några mindre bra sidor (muskelobalanser). Är prehab verkligen så tråkigt? T.ex. att stärka upp sin hälsena genom excentriska tåhäv?
Jag vet förr att jag själv bara ville köra på i min träning och ”mes övningarna” som jag kallade prehab övningarna inte fanns i min ordlista. Kan det handla om kunskapsbrist, som gör att man inte kan motivera sig till att köra prehab?
I mitt fall var det i alla fall så. Nu är prehab träning för mig. Vilket det inte var innan. Jag vet att min kropp kommer att fungera bättre och även öka min prestation. Tex när jag är ute och springer så blir min löpteknik alltmer ekonomiskt. Vilket gör att jag kan hålla ett högre tempo utan att jag förlorar mer energi.

Vad din anledning till prehab är, vet inte jag, men om du inte redan jobbar med dina mindre bra sidor, så rekommenderar jag att du börjar med det. Du vill väl inte bli skadad och köra rehab?

 

Enjoy

onsdag 11 september 2013

Hjälp, fot problem

Hej på er!

Jag är rätt så skadeförföljd måste jag allt säga.
Det var i lördags som jag var ute i skogen och sprang runt på stigar och fritt utan några stigar i mina barfotaskor som jag plötsligt fick ont i foten. Kommer inte ihåg om jag steg på något, men det gjorde ont framme vid tårna. Inte i själva tårna, utan just framme vid tårna.


Jag ska försöka göra en anamnes så gott jag kan av mitt upplevda problem. Har du själv haft samma problem eller vet någon som har haft vädjar jag om din hjälp. Jag säker med andra ord din erfarenhet kring problemet och hur du löste det.

Jag har vid palpation ont på det inritade stället som du ser på bild 1. Det känns bara när man trycker ovanifrån. Det gör speciellt ont när jag går och då vid frånskjutet. Samma sak vid tå häv. Det gör då ont på det inritade stället, men även runt omkring.
Området är lite svullet i jämförelse med den andra foten.

Misstänker att cuneiforme intermedius (se bild 2.) har fått en smäll och att det är därför det är svullet. Men för att se om det är någon annan som har upplevt samma sak, så kanske det finns någon erfarenhet kring detta. Om cuneiforme intermedius har kommit lite ur sitt läge eller något liknande. Stress fraktur känns inte så troligt eller?

Jag kan förtillfället inte springa p.g.a foten, inte heller simma då knät inte läkt ihop än.
Så idag blir det en runda på cykeln och det får jag väl fortsätta med tills mina hinder är ur vägen.




 

Enjoy

söndag 8 september 2013

Snabbt och enkelt mellan mål

Den som väntar på något gott Annelie, här kommer ett bra och näringsrikt mellan mål.

Detta är något som går väldigt snabbt att fixa när man inte har så mycket tid.

 Blanda följande i en djup tallrik:

2 dl kvarg
1 dl ekologisk fil
0,5 dl havtorn
1 dl blåbär/hallon
1 msk rå kakao
1 tsk ekologiska kokos flingor
1 tsk ekologiska pumpafrön
1 tsk ekologiska solrosfrön
1 dl blandade naturella nötter

 Vid sidan tar du en bruk makrill 125 gram i tomatsås (utan tillsatser). Alternativt 2 kokta/stekta ägg.

 
Enjoy

tisdag 3 september 2013

Undvik negationer (eller som man bör säga, säg det som du vill ska hända).


Vill ta upp en sak till som kanske upplevs som tjatigt nu, då jag har tagit upp det flera gånger på min blogg.
Undvik negationer, snälla (eller som man bör säga, säg det som du vill ska hända). Det om något krävs träning, det är inte lätt, men det kommer att göra dig till en mer positiv människa. Jag pratar om att använda rätt ord, för hjärnan förstår inte skillnaden, den hör bara orden. T.ex. om du ska hålla ett föredrag, så säger du följande till dig själv:
- ”Jag kommer inte att misslyckas”.
Väldigt klassiskt. Vad hör hjärnan?
- ”misslyckas sa du, inga problem, det fixar vi”.

Ett annat klassiskt exempel är vad man säger till barn.
- ”Ramla inte, spill inte”.
Känner du igen dig. Vad händer? Ramlar barnet, spiller barnet?
Varför inte använda ord som man vill ska hända? Tänkvärt? Något som alla kan bli bättre på? OJAAAA!! :D


Enjoy

söndag 1 september 2013

Hur, vad och när tränar/äter jag. Följ mina framgångar på instagram och min blogg.


Vill du följa min resa/mina framgångar? Se vad och hur jag tränar? Följ mig då på instagram. Där kommer jag att försöka att lägga upp något varje dag om vad jag gör. Lite om mat och mycket om träning. Blir nog en del motivation också.

http://instagram.com/gustavfo7kesson#

Har länge gått i tankar om att sätta igång detta, så att folk kan följa mig. Kommer att avslöja några av mina tips på resans gång (det är väl det som har hållt mig tillbaka). Så om du är nyfiken på hur jag tränar, äter m.m. Häng med och inspireras och ta åt dig kring det du tycker verkar intressant. Mycket nöje.

Jag satt i början på förra veckan och gjorde en träningsplanering för mig. Mitt träningsschema sträcker sig 8 månader framöver.

Periodisering ser ut på följande sätt.

Fas 1: 60-75% av max.
Fas 2: 65-75% av max.
Fas 4, 5: 85-% av max.

Här ingår både styrketräning och kondition.

2013.
September/oktober: Fas 1.
November/december: Fas 2.

2014.
Januari: Fas 4.
Februari: Vilo månad med fokus på teknik.
Mars: Fas 1.
April: Fas 2.
Maj: Fas 4 och 5.

Jag har gjort lite tester i det jag är intresserad av att se framgångar i. Även letat upp mina muskelobalanser, så dom ska fixas till i september fram till december.

Vad är då mitt mål till nästa års tävlingssäsong?
Springa milen under 40 min.
Cykla 6 mil under 1 h och 40 min.
Simma 2 000 meter under 35 min.
Marklyft, 170 kg.
Knäböj, 130 kg.
Finnen, 10 reps utan vila.

Sen lite andra mål med livet, såsom kost, företaget m.m. Men vi ska fokusera på träningen nu.

Träningsprogrammet börjar imorgon och det börjar med en vilo dag med aktiv återhämtning. Mer om det imorgon.
Follow me! http://instagram.com/gustavfo7kesson#

Givetvis blir det lite blogg inlägg då och då, men mycket kommer att hända på instagram framöver.

 
Enjoy

torsdag 29 augusti 2013

Beteende


Jag skriver mycket om motivation och beteende. Varför jag gör det är för att jag finner det väldigt intressant. Vi har alla motivationen inom oss, det gäller bara att ta fram den och ibland kan det hjälpa med att bara få lite kunskap eller en upplevelse.

Jag vet inte hur det är med er, men jag kan prata för mig själv. Förr hade jag rätt så lätt för att hamna i ett negativt tänkande. Det händer fortfarande, men inte alls i samma utsträckning. Jag kunde förr lägga ner otroligt mycket energi på negativa saker, såsom misstag, vad som fungerade dåligt, i hopp om att på det sättet hitta lösningen. Det var inte särskilt lyckat och jag blev inte heller positivare.
Jag har på senare år ändrat mitt tankesätt, mycket tack vare kunskap som jag samlat på mig genom utbildningar och böcker som jag läst. Jag har gått från att vara expert på alla mina problem till att återuppleva alla mina framgångar. Egentligen är allt som vi gör framgångar, lite luddigt sagt. Det beror på hur man ser på sin tillvaro. Allt är ju erfarenheter som tar oss framåt. Sen om det var något som du upplevde jobbigt och mår dåligt över, som du sedan upprepar i ditt huvud hela tiden, det är upp till dig.

Någon har uppskattat av vi tänker 50 000 tankar varje dag. 95 % av dessa tankar sker automatiskt, ofta i form av bilder. Våra inre bilder styr vårt beteende långt starkare än vår medvetna vilja. Det är alltså min egen bild av mig själv och tilliten till mina resurser som är den drivande kraften i min personliga utveckling. Ju mer positiva bilder jag har av mig själv, desto bättre blir mitt självförtroende och min självkänsla.
För ett tag sen hade jag en massa lappar som var uppsatta lite överallt i min lägenhet. Många undrade givetvis varför. Många som saknar kunskapen om mitt varför tyckte såklart att jag var lite konstig. Men så är det ju alltid, förstår man sig inte på något som går utanför det normala, så är det ju konstigt. Eller vad tycker du?
Hur som helst. På dessa lappar hade jag skrivit ner ord som jag ville bli bättre på och som får mig att utvecklas, samt att må bra. Jag hade även några bilder som motiverar mig. Tänk tillbaka till ditt pojk/flick rum där man hade bilder på sina idoler. På människor som man själv en gång i framtiden ville vara som. Det är otroligt kraftfullt. Tycker du att det låter konstigt? Då tycker jag att du ska samla på dig kunskap i området, så att du förstår varför och kan därefter välja din egen väg. Ge det en chans i alla fall, så att du kan bilda dig en rättvis uppfattning.

Exempel på vad som stod på mina lappar.
Lugn, trygg och säker (den har jag fortfarande vid sängen).
Positiv.
Målmedveten.
Omtänksam.
Viljestark.
Never, never, never give up.
Engagerad.
Förstående.
Tydlig.
Glad.
Hjälpsam.
Energifull.

De ovanstående orden var alltså delar som jag ville förbättra hos mig själv och hur jag vill upplevas av andra. Hur följer man då upp det?
Jag gjorde så att när jag skrivit ner mina ord, så skickade jag ut SMS till många av mina vänner och familj och bad dom beskriva mig mer 3 ord. Sen satte jag upp lapparna där det stod ord på hur jag ville upplevas av andra. 1 år senare skickade jag ut samma SMS igen. Jag fick helt nya ord som beskrev mig
http://gustavfolkesson.blogspot.se/2013/03/visar-jag-utat-det-som-jag-vill-visa.html

Hur vill du upplevas av andra? Börja med att ta reda på hur andra idag upplever dig, för att sedan göra det som jag gjorde. Det tar inte mycket tid, det ända du kan behöver vara förberred på är alla frågor från nyfikna och dom som tycker du är konstig för att du strävar framåt (kunskapsbrist). Kom ihåg att 95 % av våra tankar sker automatiskt. Vi ser alltså dessa lappar (eller var du nu skriver orden på) mer än vad vi är medvetna om och dras då mot det önskade beteendet.

 

 

Enjoy