lördag 30 mars 2013

Ingefära

Tja alla glada,

Får väl passa på att önska er alla en härlig fortsättning på påsken.

Idag får ni läsa om ingefära. Jag vet, det är mycket kost på denna bloggen. Ska försöka få in mer träning. Varför det blir så mycket om kost beror dels mitt brinnande intresse, men också just kostens betydelse för en bra hälsa och ökad prestation inom olika idrotter. Jag väljer oftast att skriva om de områdena som jag tycker är mest relevant, för dessa ändamålen.

Ingefära är en rot och används oftast som en krydda och har varit väldigt populär inom den kinetiska medicinen ända sedan 1500-talet.
Om man kollar på varför man använder sig av ingefära, förutom smaken som den ger i din mat, så motverkar illamående och hjälper dig som har problem med mag- och tarmsystemet.

Det som jag finner mest intressant om ingefäran är dess antiinflammatoriska egenskaper. Ämnena i ingefäran som har dessa antiinflammatoriska egenskaper går under namnet, gineroler.

Varför gillar jag då att ingefäran har dessa egenskaper?
Du förstår, när du tränar blir det påfrestningar på din kropp. Tränar du hårdare än vad din kropp klarar av, en överansträngning helt enkelt, så kan det lätt blir en inflammation. Den här inflammationen är ju inget önskvärt då den sätter käppar i hjulet för vidare träning. Eller det är inte själva inflammationen som sätter käppar i hjulet för vidare träning. För
inflammationen är din kropps försvar mot en skada
. Inflammationen måste få ske och gå igenom sina stadier för att du ska komma tillbaka.

Man kan med hjälp av sin kost påverka sin kropp att ”tåla” lite mer, eller inte bli överbelastad lika lätt.
Ni kanske kom ihåg förhållandet mellan omega-3 och omega-6. Där för mycket av omega-6 i förhållande till omega-3, verkar inflammatoriskt. Tyvärr är det här förhållandet väldigt dåligt hos många.
Här har du alltså ytterligare ett sätt att få kroppen att bli ännu mer antiinflammatorisk.

Det sägs även att ingefäran ökar blodflödet i kroppen. Det leder bland annat till att kolesterolet och även triglyceridnivåerna sänks och kan därmed bidra till att förhindra högt blodtryck, åderförkalkning, hjärtsjukdomar och stroke.

Det är helt enkelt väldigt bra med ingefära. Min anledning till att jag får i mig ingefära är främst pga. dess inflammatoriska egenskaper.
Jag har det ibland i maten, men just nu tar jag en kopp varmt vatten med ingefära i varje dag. Jag använder mig av ekologisk rå ingefära som jag skivar i 4 små, små chips liknande bitar. Det är väldigt nyttigt och gott.

Ingefära innehåller även kalium, kalcium, magnesium, fosfor, mangan, zink och vitamin B-6, C och E. Dessutom är det helt naturligt. Det är ett stort plus.

 

 
Enjoy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar