Till att börja med så vill jag tacka alla mina läsare. Igår hade vi nämligen ett rekord av läsare på en och samma dag, nämligen 143 st. Det är himla roligt att så många läser det jag skriver om och verkar att uppskatta det. Det ger motivation för vidare inlägg. TACK !
Nu till dagens inlägg som ska handla om den viktiga kvoten mellan omega- 3 och 6.
Vad är
omega-3 och 6?
Jo, omega-3 och 6 är livsnödvändiga fettsyror som klassas som fleromättade. Här pratar man om balansen mellan omega-3 och 6, där förhållandet bör vara ca. 3 gånger mer omega 6 än omega 3(3:1).
Jo, omega-3 och 6 är livsnödvändiga fettsyror som klassas som fleromättade. Här pratar man om balansen mellan omega-3 och 6, där förhållandet bör vara ca. 3 gånger mer omega 6 än omega 3(3:1).
Denna balans
är idag inte vad den borde vara. Vår kost idag medför nämligen att vissa av
oss kan få i oss 20ggr mer omega 6 än
omega 3.
Vad innebär då det?
Sedan 1950-talet har Europas befolkning gått från att ha en fettsyrabalans på snitt 15 gånger så mycket omega-6 som omega-3 (fettsyrabalans) samtidigt som förekomsten av hjärt-kärlsjukdom, diabetes 2 och cancer ökat dramatiskt.
Vad innebär då det?
Sedan 1950-talet har Europas befolkning gått från att ha en fettsyrabalans på snitt 15 gånger så mycket omega-6 som omega-3 (fettsyrabalans) samtidigt som förekomsten av hjärt-kärlsjukdom, diabetes 2 och cancer ökat dramatiskt.
Nu kommer det
flera intressanta studier om betydelsen av omega 6/3-kvoten för hälsan. En
studie som rör ett norskt elitlag i fotboll där man efter korrigering av
fettsyrabalansen minskade sjukfrånvaron med hela 85 procent och skadefrånvaron
med 57 procent. Detta har sammantaget
gett fotbollslaget hela 42 fler träningsdagar per månad, eftersom spelarna
knappt har någon sjukfrånvaro! Det är avsevärd förbättring, och mycket
intressant eftersom en studie bland de Europeiska fotbollslagen nyligen visat
att just en låg skadefrekvens är viktigaste faktorn för att nå topplacering.
Det räcker
dock inte med att tillföra små nivåer utan enligt studier behöver intaget av
omega-3 överstiga 2 gram per dag för att ha positiv inverkan på vår hälsa.
Obalans av
fettsyrorna omega-6 och omega-3 kopplas enligt forskare världen runt till ökad
risk för typiska inflammatoriska sjukdomar och ett försvagat immunförsvar. En
god fettsyra balans ökar även insulinkänsligheten, vilket i sin tur kan minska
sockersuget.
En god
fettsyrabalans minskar även kroppens signaler till att bilda fettceller. Det är
bra för hjärta/kärl, hjärnan, ögon, kan hjälpa barn med
koncentrationssvårigheter, lindra PMS, främja psykisk hälsa och bidrar till att
stärka immunförsvaret.
Vart hittar
man omega 3 och 6?
Omega-3
Finns både i fisk, kött och vegetabilier. Bästa källorna för att få i sig omega-3 via maten är sill, makrill, lax, krabba, ostron, musslor och aborre.
Vildfångad fisk innehåller en större mängd omega-3 än odlad fisk, och detsamma gäller för animalier, så kallat gräskött är bättre än om djuret blivit uppfött på för dem en onaturlig kost. Fisk och annat kött innehåller inte endast en sorts fetter, dvs fleromättat eller mättat, utan alltid en blandning men det lutar mer åt ett håll. Det är omega-3 fettsyrorna som gör att fisken håller sig rörlig i det kalla vattnet och på samma sätt är omega-3 bra för oss människor för smidighet och rörlighet.
Omega-3
Finns både i fisk, kött och vegetabilier. Bästa källorna för att få i sig omega-3 via maten är sill, makrill, lax, krabba, ostron, musslor och aborre.
Vildfångad fisk innehåller en större mängd omega-3 än odlad fisk, och detsamma gäller för animalier, så kallat gräskött är bättre än om djuret blivit uppfött på för dem en onaturlig kost. Fisk och annat kött innehåller inte endast en sorts fetter, dvs fleromättat eller mättat, utan alltid en blandning men det lutar mer åt ett håll. Det är omega-3 fettsyrorna som gör att fisken håller sig rörlig i det kalla vattnet och på samma sätt är omega-3 bra för oss människor för smidighet och rörlighet.
Omega-6
Finns mycket i margariner, solrosolja och rapsolja.
Omega 6 är livsnödvändigt för att vår kropp ska fungera. Omega 6 finns i våra cellmembran och bildar även signalsubstanser/ hormonliknande ämnen. Omega 6 är bland annat med i inflammatoriska processer, reglering av kroppstemperatur och påverkan av kärlväggarna. Ett mycket högt intag av omega 6 tros kunna öka risken för negativa hjärt- och kärlförändringar.
Finns mycket i margariner, solrosolja och rapsolja.
Omega 6 är livsnödvändigt för att vår kropp ska fungera. Omega 6 finns i våra cellmembran och bildar även signalsubstanser/ hormonliknande ämnen. Omega 6 är bland annat med i inflammatoriska processer, reglering av kroppstemperatur och påverkan av kärlväggarna. Ett mycket högt intag av omega 6 tros kunna öka risken för negativa hjärt- och kärlförändringar.
Ett citat från en artikel:
”I dag får vi i oss mellan 15 och 30 gånger mer omega-6 än omega-3. Den här obalansen kan spela en roll i utvecklandet av diabetes, säger Birgitta Strandvik. Omega-3 har en kraftfull effekt på inflammationer medan fettsyran omega-6 tvärtom framkallar inflammationer. De båda fettsyrorna konkurrerar med varandra i kroppen. För att hålla dem i balans bör vi få i oss högst dubbelt så mycket omega-6 som omega-3.”
Hur ser din kvot ut?
Jag rekommenderar att
du börjar att äta mer vildfångad lax och kanske t.o.m kolla över om du ska
investera i dig själv genom att köpa ett tillskott av omega-3. Det är viktigt
att detta tillskottet är omega-3 från vildfångad lax.
Vill du ha tips på
ett bra omega-3 tillskott, så kan jag rekommendera Forever livings Artic Sea.
Jag är själv återförsäljare av deras produkter. Önskar du mer information kring
omega-3 eller foreverlivings produkter? Tveka inte då på att höra av dig till
mig.
http://www.foreverliving.se/
Enjoy
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar