onsdag 6 februari 2013

Min egna kostcirkel

På livsmedelsverkets hemsida kan man läsa om deras rekommendationer om du är intresserad.

Jag som tränar väldigt mycket, mest uthållighet, äter efter min egna kostcirkel. Där jag hela tiden har i åtanken att äta så naturligt som möjligt. Nej, inte hela tiden, men så ofta jag är motiverad till att göra det. Man är ju bara människa.
Ibland går faktiskt min procentsats angående kolhydrater ännu lägre. Detta för att maximera min fettförbränning. För kroppen bränner det som du stoppar i dig. Som jag sa tidigare så tränar jag mest uthållighet och då vill man spara på sitt glykogen lager(lagrade kolhydrater) så länge som det bara går. Energi ska då istället tas ifrån fettet.

Maten är ju trots allt minst lika viktigt för att uppnå resultat som själva träningen. Får du inte dom resultaten du behöver? Kolla då på vad/när du äter, hur du tränar och din vila dvs återhämtningen. Dessa tre är grundpelarna för framgång.


Så här ser min cirkel ut:
·         35 % kolhydrater, där jag ser till att det kommer från näringsrika källor och har ett så lågt GI som möjligt.

·         35 % fett. Där jag eftersträvar en god balans mellan de olika fetterna.

·         30 % protein. Högre ser jag faktiskt en ingen mening med. Det ger mig tillräckligt med byggtenar, där jag självklart försöker att äta varierat så att jag får i mig alla de olika aminosyrorna. På så sätt hjälper jag min kropp att bygga ett så stabilt hus som möjligt J

·         Självklart råvaror rikt på vitaminer och mineraler.

·         Så Naturligt som det bara går, Äkta vara, Ekologiskt och Närproducerat.


Har du intresse kring mat så rekommenderar jag att läsa boken "Naturlig mat", det är den på bilden.


Enjoy




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar