söndag 24 februari 2013

Att tänka på vid val av livsmedel

Idag tänkte jag prata lite om, ”Att du är vad du äter”.
Din kropp är med andra ord resultat av vad du föder den med.  Och nej, du blir inte grön av grönsaker
J
Som ni vet har jag ett naturligt tänk. Med det sagt så äter jag inte bara naturligt, men jag strävar åt det hållet när jag gör mina aktiva val.

Många förknippar sallad med viktnedgång och att det ät nyttigt. Och det är väldigt bra för dom sammanhangen. Grönsaker ger inte så mycket energi och samtidigt får du bukfyllnad och blir då mätt tidigare. Du får även i dig bra näring.
Jag vill nu berätta för dig att en sallad idag inte är så nyttigt som man kan tro, likadant frukt av olika slag. Jag menar inte att man inte ska äta det, jag vill att du ska tänka till lite nästa gånger du lägger ner en klase bananer i vagnen när du handlar.
Det du ska tänka på är att välja frukt och grönsaker som är ekologiskt odlade och helst närproducerat. Detta för att dom innehåller mycket mer näring än den salladen som man brukar att köpa.
Nu tänker du säkert, -men det är ju så dyrt. Ja det är det, men inte om man tänker så här.
Du köper sallad som har blivit besprutat och odlad på näringsfattiga jordar och innehåller inte alls så mycket näring som man tror, du köper alltså en vara med lite näring. Istället kan du köpa ekologiskt som är dyrare, men där får du i alla fall  massa med näring.
Ska man kolla näringsinnehållet och gemföra det med priserna, så är faktiskt inte ekologisk så dyrt. Samtidigt som kroppen blir väldigt tacksam. Plus att det är mycket godare.
Ekologiskt ska man tänka på vid val av alla livsmedel.

Jag ville här berätta att många tror att dom äter nyttigt bara för att dom äter sallad. Men salladen kanske inte innehåller så mycket näring överhuvud taget. Nu är ju sallad bra, det är inte det jag säger. Men jag rekommenderar varmt att köpa och äta ekologiskt.

”Du är också vad det du äter har ätit”.

Vi kan ta Omega-3 kapslar. Detta är otroligt populärt. Det är jätte bra att man tar tillskott av det om man inte äter så mycket fisk. För äter man mycket fisk, så får man i sig mycket omega-3, eller?

Om man säger så här. Att fisk och skaldjur innehåller mycket omega-3 är det många som känner till, men fisk innehåller inte omega-3 om de inte har fått i sig det via sin kost. Det är plankton och alger som innehåller mycket omega-3 och som fisken får i sig genom att äta dessa.

Detta är då ett problem. För mycket av den lax du köper i affären idag, har hela sitt liv levt i dammar där dom har blivit matade på pellets, och pellets innehåller ingen omega-3. Därför är det viktigt att välja vildfångad lax som levt ute i havet. Där förekommer det inte heller så mycket miljögifter.
Så när du köper lax i affären eller omega-3 kapslar i en hälsokost butik, ha då det i åtanken, -var har den här laxen levt och livnärat sig på.



”Du är också vad du tar upp”.
Vi har ju också det med absoberingsförmågan att tänka på, alltså upptagningsförmågan.
Med detta menar jag att, du tar inte upp allt du äter. Detta förstod du säkert med tanke på att du ibland måste gå på toa.
Vi har något som kallas, synergieffekt. Med det menar man i detta fallet att, vissa näringsämnen hjälper varandra, så att kroppen tar upp näringen bättre.
Jag vill ta några exempel.

1. Äter du morötter, så ökar du upptaget av den nyttiga moroten om den tas ihop med olja, t ex. Olivolja.
2. Mjölken är ofta berikad med D-vitamin. Detta för att många av oss i Sverige har brist på det, men också för att ditt kalcium upptag ökar ihop med D-vitamin.
3. Upptaget av järn ligger på ca. 10%. Om man äter järn tillsammans med C-vitamin ökar upptaget ändå upp till 40%.
 
Detta är ju otroligt intressant och något man bör tänka på.
 
Jag hoppas att detta har givit dig ännu mer kunskap och att det underlättar dina val lite mer nästa gång som du är och handlar.


Enjoy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar