måndag 11 februari 2013

Kort om vitaminer och mineraler...

Vitaminer och mineraler förekommer i små mängder i mat. Deras funktion är inte att tillföra kroppen energi, utan att göra de kemiska reaktionerna som sker i kroppen, möjliga! Det är de som håller oss friska. Om vi inte får i oss tillräckliga mängder vitaminer och mineraler kan vi bli sjuka. Du kan gemföra vitaminer och mineraler med den cement som håller ihop byggstenarna på ett hus. Det hjälper inte med cement om du inte har några byggstenar.
Tro inte att du hittar livselixiret i en kapsel eller flaska, för idag är det alltför många som har en för stor tilltro till kemiskt tillverkade kosttillskott. Tänk återigen naturligt.

Man skiljer på två olika typer av vitaminer, vattenlösliga och fettlösliga.
De fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K.
Halten är speciellt hög i fett från djur som fått äta sin naturliga föda. Vegetabiliskt fett innehåller betakaroten som är råvara för djurens produktion av vitamin A. Vitamin A och E är viktiga antioxidanter.
De vattenlösliga vitaminerna är åtta olika B vitaminer, samt vitamin C.
I kroppen bidrar alla de vattenlösliga vitaminerna vid kemiska omvandlingar, som är grundläggande och som behövs i nästan alla kroppens celler, tex för att få fram energi eller att tillverka DNA. C-vitamin är dessutom en antioxidant.
I princip kan de vattenlösliga vitaminerna inte lagras i vår kropp. Om man försöker att bygga en reserv med hjälp av tex vitamintabletter, blir resultet att det försvinner ut via urinen.
Bristsymtomen kommer därför snabbt, om kroppen skulle tvingas till en näringsfattig diet.
Vitamin B12 utgör dock ett undantag, av det finns nämligen ett förråd i levern som har en lagringstid på uppemot fyra år eller mera.


Något som är tankvärt är den upptäckt Dr. Weston Price gjorde, under sina världsomfattande forskningsresor under 1930-talet. Upptäckten bestod i hur rik vår ursprungliga diet var på vitaminer och mineraler. Födan innehöll ursprungligen alla ämnen som är viktiga för kroppens uppbyggnad, underhåll och funktion i form av animaliskt protein, animaliskt fett, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Idag kommer nästan hälften av vår energi från sockerkedjor(kolhydrater), som bara innehåller energi. Och även de som försöker att undvika de tomma kalorierna äter ofta mat som är fattig på viktiga näringsämnen, i jämförelse med stenåldersmaten.
En amerikansk undersökning har visat att ungdomar, i synnerhet flickor, lider av brist på de flesta näringämnen.




Enjoy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar