torsdag 28 februari 2013

Nya löparskor

Jag har nu införskaffat mig ett par nya löparskor, med dämpning, ja du hörde rätt.
Nu kanske du undrar varför jag köpt mig ett par skor med dämpning, när jag för någon vecka sen skrev ett inlägg om –”varför man inte bör använda skor med dämpning”.
Jag står helt fast vid mitt inlägg som jag skrivit tidigare, det handlar däremot, som jag också skrev i det inlägget, om anpassning. Man måste anpassa kroppen till att kunna springa i minimalaskor om man ska lyckas med det. Risken för att skada är annars överhängande.
Gå gärna tillbaka och läs det inlägget igen om du inte känner igen dig.
Min tanke med mina nya löparskor är att dom ska användas på mina långpass. Enbart långpassen.
När jag kör min teknikträning och intervall träning, så åker mina Nike free på.
Förhoppningsvis kan jag köra några fler pass detta året i mina Five fingers. Dom använder  jag när jag kör mina pass i skogen. Där jag springer lite hur som helst, jag följer ibland stigar och ibland inte. Det är när man springer i skogen som man får en helt annan dämpning från underlaget. Springer du på asfalt hela tiden kan det bli tufft att använda sig av five fingers. Då krävs det säkert års anpassning för att klara av det underlaget. Kroppen är ju som den är, grym på att anpassa sig, så det går säkert.
Namnet på mina nya skor är Asics gel ds trainer 18. Det är en lättviktsko som är ny på marknaden. Den kommer från den klassika modellen ”trianer”, som du ser på namnet. Jag har aldrig haft en trainer innan, men jag fick rekommendationer om att köpa den och läste sedan på nätet om den och bestämde mig för att införskaffa ett par.
Jag tillhör den skaran som beställer mina skor utomlands. Det gynnar inte våra butiker här, men det gynnar min plånbok J.
När jag köper träningsutrustning blir det nästan uteslutande från Wiggle i UK.
Köpte mina nya skor därifrån för halva priset mot vad dom kostar här hemma.
Man är ganska dum om man vet om detta och inte köper därifrån, eller vad tycker du?


Enjoy

tisdag 26 februari 2013

Kettlebells, världens bästa träningsredaskap?

Kettlebells ja, vad ska man säga.

Körde idag ett pass på vxö-simhalls gym. Det bestod i lite uppvärmning på rodd maskinen för att sedan gå vidare med att smörja mina leder lite mer med hjälp av en pinne. När jag säger pinne menar een sopkvast pinne. Gjorde olika rörelsen med den.

Nu till dagens pass. Det bestod i träning med detta underbara redskap, kettlebell.
För er som inte vet vad en kettlebell är kommer här lite information:

Kettlebellkulorna har funnits i flera hundra år och har sitt ursprung i Ryssland. Därefter skiljer sig berättelserna om hur och nör kettlebells som träningsredskap letade sig ut i den övriga världen.
Man tror att kettlebells från början var de motvikter man använde på marknader för att väga olika varor. Troligtvis började några tävlingsugna kraftkarlar utmana varnadra i vem som kunde slänga vikterna längt och högst och därifrån utvecköades också traditionen att använda kettlebells för fysisk träning.
Det har tagit ungefär 300 år fär kettlebells att slå igenom i Sverige. Detta i samband med det ökade intresset för funktionell träning.

Genom att träna med kettlebells får du allt på en gång: styrka, uthållighet, explosivitet, kondition, koordination och balans.
Övningsvalen är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränserna.
Stort PLUS är att det är förbannat roligt också :)

Dett är ett träningsredskap som alla kan använda. Dock krävs det en del kroppskontroll och teknik för att få ett korrekt utförande. Detta så att man undviker skador. Ta därför hjälp av någon som vet hur kroppen ska jobba och utföra rörelserna. Helst en Personlig tränare, typ mig ;)

Det som jag gillar mest är att det bara är att köpa ett par kettlebells sen är det bara ut i det fria och träna, var du vill. Kan vara på stranden, i skogen eller i trädgården. Helt underbart.

Vänta inte, kom igång nu :)



Enjoy

söndag 24 februari 2013

Att tänka på vid val av livsmedel

Idag tänkte jag prata lite om, ”Att du är vad du äter”.
Din kropp är med andra ord resultat av vad du föder den med.  Och nej, du blir inte grön av grönsaker
J
Som ni vet har jag ett naturligt tänk. Med det sagt så äter jag inte bara naturligt, men jag strävar åt det hållet när jag gör mina aktiva val.

Många förknippar sallad med viktnedgång och att det ät nyttigt. Och det är väldigt bra för dom sammanhangen. Grönsaker ger inte så mycket energi och samtidigt får du bukfyllnad och blir då mätt tidigare. Du får även i dig bra näring.
Jag vill nu berätta för dig att en sallad idag inte är så nyttigt som man kan tro, likadant frukt av olika slag. Jag menar inte att man inte ska äta det, jag vill att du ska tänka till lite nästa gånger du lägger ner en klase bananer i vagnen när du handlar.
Det du ska tänka på är att välja frukt och grönsaker som är ekologiskt odlade och helst närproducerat. Detta för att dom innehåller mycket mer näring än den salladen som man brukar att köpa.
Nu tänker du säkert, -men det är ju så dyrt. Ja det är det, men inte om man tänker så här.
Du köper sallad som har blivit besprutat och odlad på näringsfattiga jordar och innehåller inte alls så mycket näring som man tror, du köper alltså en vara med lite näring. Istället kan du köpa ekologiskt som är dyrare, men där får du i alla fall  massa med näring.
Ska man kolla näringsinnehållet och gemföra det med priserna, så är faktiskt inte ekologisk så dyrt. Samtidigt som kroppen blir väldigt tacksam. Plus att det är mycket godare.
Ekologiskt ska man tänka på vid val av alla livsmedel.

Jag ville här berätta att många tror att dom äter nyttigt bara för att dom äter sallad. Men salladen kanske inte innehåller så mycket näring överhuvud taget. Nu är ju sallad bra, det är inte det jag säger. Men jag rekommenderar varmt att köpa och äta ekologiskt.

”Du är också vad det du äter har ätit”.

Vi kan ta Omega-3 kapslar. Detta är otroligt populärt. Det är jätte bra att man tar tillskott av det om man inte äter så mycket fisk. För äter man mycket fisk, så får man i sig mycket omega-3, eller?

Om man säger så här. Att fisk och skaldjur innehåller mycket omega-3 är det många som känner till, men fisk innehåller inte omega-3 om de inte har fått i sig det via sin kost. Det är plankton och alger som innehåller mycket omega-3 och som fisken får i sig genom att äta dessa.

Detta är då ett problem. För mycket av den lax du köper i affären idag, har hela sitt liv levt i dammar där dom har blivit matade på pellets, och pellets innehåller ingen omega-3. Därför är det viktigt att välja vildfångad lax som levt ute i havet. Där förekommer det inte heller så mycket miljögifter.
Så när du köper lax i affären eller omega-3 kapslar i en hälsokost butik, ha då det i åtanken, -var har den här laxen levt och livnärat sig på.



”Du är också vad du tar upp”.
Vi har ju också det med absoberingsförmågan att tänka på, alltså upptagningsförmågan.
Med detta menar jag att, du tar inte upp allt du äter. Detta förstod du säkert med tanke på att du ibland måste gå på toa.
Vi har något som kallas, synergieffekt. Med det menar man i detta fallet att, vissa näringsämnen hjälper varandra, så att kroppen tar upp näringen bättre.
Jag vill ta några exempel.

1. Äter du morötter, så ökar du upptaget av den nyttiga moroten om den tas ihop med olja, t ex. Olivolja.
2. Mjölken är ofta berikad med D-vitamin. Detta för att många av oss i Sverige har brist på det, men också för att ditt kalcium upptag ökar ihop med D-vitamin.
3. Upptaget av järn ligger på ca. 10%. Om man äter järn tillsammans med C-vitamin ökar upptaget ändå upp till 40%.
 
Detta är ju otroligt intressant och något man bör tänka på.
 
Jag hoppas att detta har givit dig ännu mer kunskap och att det underlättar dina val lite mer nästa gång som du är och handlar.


Enjoy

måndag 18 februari 2013

Varför du inte bör använda skor med dämpning..

Idag på min födelsedag tänkte jag äntligen skriva om varför jag använder Five finger på min fötter. Jag ska citera från en bok, där författaren skriver otroligt bra och utförligt gällande varför du inte ska använda dig av uppbyggda skor.
Min tanke är att ge er mer kunskap i detta området kring våra fötter och du kanske börjar att ifrågasätta dig själv om ditt skoval.

Detta är ett helt underbart skrivet, så läs och njut:

" De var en gång i människans historia mycker mer lika våra händer och du har fortfarande fem falanger, eller tår, precis som i handen. Din fot ser annorlunda ut men din kropp reagerar precis likadant med den som när du använder greppet i din hand.
Det kan tyckas märkligt, men du kan intiera en grepprörelse med din fot mot det underlag du står på och få samma stabiliserande reaktion upp i kroppen som handen ger ner i kroppen. Prova att stå barfota, stampa ner båda fötterna i marken ordentligt en gång och greppa med tårna mot underlaget. Detta skickar nu en impuls av signaler upp via dina fötter och plötsligt kan du känna avbilden av dina fötter mot marken och upplevelsen om att du faktiskt har greppat marken. Det här är den bästa utgångspositionen för att utföra en funktionell rörelse på två ben. Ännu större effekt får det när du ska utföra övningar på ett ben.
Principen gäller även vid ett vanligt gång- eller löpsteg. Då sker ingen ren grepprörelse men när din fot tar i marken skickar krafterna som möter foten en mängd signaler upp till hjärnan om vilken typ av underlag du rör dig på, hur fort du rör dig, vilka krafter du utsätts för och så vidare. Informationen skapas såväl i foten som i knä och höftled samt i de muskler som löper över benen. Den här informatinen använder sedan hjärnan för att förbereda kroppen för nästa steg.
Det är med andra ord lätt att förstår vad som händer när man sätter på sig ett par träningsskor med väldigt mycket dämpning och stöd. Informationen via foten försvinner och därmed även möjligheten för foten att uföra sitt arbete. Det blir svårare för kroppen att avläsa hur du rör dig över underlaget.
Våra fötter är inte utformade för att röra sig över onaturligt plana och hårda ytor som vi har i vår vardagliga miljö. Man får väldigt lätt ont i fötterna av att röra sig barfota över dessa ytor om man inte vet hur man ska göra. Genom att skapa skor som ska minska våra fotproblem, som i sin tur har uppstått på grund av våra miljöer med onaturliga plana ytor, har vi istället skapat ett annat problem. Inte enbart har de som producerar skorna satt i så mycket dämpning att vi förlorar en stor del information, de har också skapat ett ökat stöd i skorna.
Det mest klassiska stödet är pronationsstöd, men också vacklings- och rotationsstöd finns inbyggt i många träningsskor. Syftet är naturligtvis av godo, men tyvärr stjälper det mer än det hjälper. Varför? Jo, kroppen begagnar principen: use it or lose it.

Våra fötter innehåller 26 ben, 33 leder och 20 muskler. Till detta kommer alla ledband och ligament, för att inte tala om alla nerver som finns i foten. Om vi sätter fötter i skor med dämpning och stöd tar vi plötsligt bort behovet av att låta kroppen själv skapa dämpning och stöd. Under längre tids använding kommer vi därför att ersätta kroppen funktion med den funktion som skon ger och bli beroende av att ha skor med den ena eller andra sortens dämpning och stöd.
Jag brukar göra en jämförelse med händerna. Att ha en träningssko på foten är som att ha en boxiningshandske på handen. Handen är jätteväl skyddad och får bra stöd av de hårt lindadnde handledsbanden. Men du förstår själv vad som händer med handen funktion: den minskar kraftigt. Att träna funktionellt med en sko som har dämpning och olika stödfunktioner är som att spela schack med en boxningshandske på handen. Det är inte bara svårt utan nästan omöjligt.

Vill du släppa lös dina fötteres fulla funktion så är det barfota du ska vara - eller införskaffa någon sorts barfotasko. Du bör dock vara noga med ur du doserar användningen eftersom dina fötter antagligen är helt ovana vid detta. Träna gärna barfota men rör dig åtminstone till en början inte längre sträckor barfota över plana och hårda underlag."


För att optimal stabilisering av kroppen ska kunna ske och inkoppling av rätt muskler vid rätt tillfälle för maximal prestation krävs det att informationen är korrekt. Detta uppnår du barfota - eller i barfota skor.
Greppet som du får av dina fötter när du tränar barfota är alltså otroligt viktigt. Desto bättre grepp, desto mer och bättre signaler = ökad stabilisering och prestation.

Jag måste dock säga att ta steget, från att bara ta bort sina inlägg, om man nu använder det, är ett stort steg. Det tar tid att vänja fötterna och kroppen vid mindre "hjälp dämpning". Och med tid menar jag kanske år.
Lyssna på kropen och börja med någon kilometer i början för att sedan stegra detta långsamt. Kanske att du varannan vecka stegrar och den andra veckan går tillbaka i distans.
Lika så bör du använda dämpade skor på dina längre pass till du vant dig. Alternativt är att du använder dämpade skor, men köper nya efter ett tag med minskat dropp.

Hur som helst vad ditt val bli önskar jag dig lycka till.



Enjoy

onsdag 13 februari 2013

Tappad motivation!

Idag tänkte jag skriva lite om motivation. Eller rättare sagt, vad som höjer min motivation till träning.

Just motivation inom träning är något som jag tappar ibland. Säkert Ni också.
Vi kan ta idag tex. Jag var och simmade i Vxö simhall. Målet med dagens pass var förbättra min teknik, gällande min "kick", crawlning är det vi pratar om nu. När jag hade gjort klart den teknik delen som bestod av 15 längder, så var det dags för att crawla 40 minuter konstant.
Innan detta passet var jag uppe i 30 minuter konstant crawlning, men jag kände att nu måste jag upp i tid.

Detta gick jätte bra i ca 32 minuter. Efter det så tappade jag motivationen helt. Det var inte jobbigt, det var bara tråkigt. Du har säkert simmat en del själv. Och att ligga och simma längd efter längd tär fan på psyket, vissa dagar mer än andra.
Jag gjorde mina längder, och jädra var jag var nöjd efteråt. Men dom sista 8 minuterna var riktigt sega.
Och nu till det värsta, nästa pass måste bli ännu längre, eller i alla fall BÖR bli längre, om jag vill få någon utveckling.
Jag ser redan nu var mitt problem ligger, det är min målbild. Jag förväntar mig att det ska bli segt och tråkigt, jag undrar då, kommer jag att få rätt? vad tror du?

I alla fall. Jag måste hitta fokus igen. För att jag ska få tillbaka min motivation så har jag flera sätt och jag tänkte berätta om ett av dom.
Jag försöker att finna inspiration. Detta gör jag genom att kolla på olika youtube klipp om människor som gör det som jag vill göra, dvs. en IRONMAN.
Jag har också ett gäng med olika favorit filmer som motiverar mig, här kommer en lista. Det är inte någon speciell ordning, utan alla motiverar mig på sitt sätt.

Warrior
Never back down
Iron-Will
G.I Jane
The Guardian
Coach Carter
300
Och sist men inte minst, när jag vill komma på ett bättre humör, så ser jag på: Johan Glans. Det Bleka Hotet.


Har ni någon annan film som ni tycker att jag har glömt? skriv gärna den i kommentarsfältet!




Enjoy

måndag 11 februari 2013

Kort om vitaminer och mineraler...

Vitaminer och mineraler förekommer i små mängder i mat. Deras funktion är inte att tillföra kroppen energi, utan att göra de kemiska reaktionerna som sker i kroppen, möjliga! Det är de som håller oss friska. Om vi inte får i oss tillräckliga mängder vitaminer och mineraler kan vi bli sjuka. Du kan gemföra vitaminer och mineraler med den cement som håller ihop byggstenarna på ett hus. Det hjälper inte med cement om du inte har några byggstenar.
Tro inte att du hittar livselixiret i en kapsel eller flaska, för idag är det alltför många som har en för stor tilltro till kemiskt tillverkade kosttillskott. Tänk återigen naturligt.

Man skiljer på två olika typer av vitaminer, vattenlösliga och fettlösliga.
De fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K.
Halten är speciellt hög i fett från djur som fått äta sin naturliga föda. Vegetabiliskt fett innehåller betakaroten som är råvara för djurens produktion av vitamin A. Vitamin A och E är viktiga antioxidanter.
De vattenlösliga vitaminerna är åtta olika B vitaminer, samt vitamin C.
I kroppen bidrar alla de vattenlösliga vitaminerna vid kemiska omvandlingar, som är grundläggande och som behövs i nästan alla kroppens celler, tex för att få fram energi eller att tillverka DNA. C-vitamin är dessutom en antioxidant.
I princip kan de vattenlösliga vitaminerna inte lagras i vår kropp. Om man försöker att bygga en reserv med hjälp av tex vitamintabletter, blir resultet att det försvinner ut via urinen.
Bristsymtomen kommer därför snabbt, om kroppen skulle tvingas till en näringsfattig diet.
Vitamin B12 utgör dock ett undantag, av det finns nämligen ett förråd i levern som har en lagringstid på uppemot fyra år eller mera.


Något som är tankvärt är den upptäckt Dr. Weston Price gjorde, under sina världsomfattande forskningsresor under 1930-talet. Upptäckten bestod i hur rik vår ursprungliga diet var på vitaminer och mineraler. Födan innehöll ursprungligen alla ämnen som är viktiga för kroppens uppbyggnad, underhåll och funktion i form av animaliskt protein, animaliskt fett, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Idag kommer nästan hälften av vår energi från sockerkedjor(kolhydrater), som bara innehåller energi. Och även de som försöker att undvika de tomma kalorierna äter ofta mat som är fattig på viktiga näringsämnen, i jämförelse med stenåldersmaten.
En amerikansk undersökning har visat att ungdomar, i synnerhet flickor, lider av brist på de flesta näringämnen.




Enjoy

fredag 8 februari 2013

Lite praktiska tips, som kan leda till viktminskning...

Här får ni ta del av lite praktiska tips kring mat, som kan som KAN leda till viktminskning.
Detta är självklart för många av er.

      ·          Mindre tallrik, = inte lika mycket mat.
·         Ta maten vid spisen, sätt inte fram det på bordet för då är det lättare att man tar mer.
·         Tugga maten fler gånger.
·         Ät inte vid tv:n.
·         Ät under längre tid, så att du hinner känna mättnad.
·         Ta ett stort glas vatten innan måltid(bukfyllnad).
·         Ät mycket grönsaker, ger bukfyllnad vilket leder till mättnadskänsla, trots att du inte fått i dig så mycket energi.
·         Planera dina måltider.
·         Undvik småätandet.
·         Ge tid till mellanmål och se till att du har planerat detta med något nyttigare val av livsmedel, än en sockerbulle. Lågt blodsocker ger låg kontroll, då är det lätt att det slinker ner något mindre nyttigt.
·         Kolla över ditt matintag och bli medveten om vad du äter och dricker(kostrådgivning).
·         Rensa skafferiet från onyttigheter.
·         Klart att du får ha EN dag då du syndarJ
·         Undvik inaktivitet.
·         Kryddor ökar din energiförbrukning, tex. vitlök, chili, ingefära, pepparot och senapspulver.
·         Ät proteinrikt, det ökar mättnadskänslan.





Enjoy



onsdag 6 februari 2013

Min egna kostcirkel

På livsmedelsverkets hemsida kan man läsa om deras rekommendationer om du är intresserad.

Jag som tränar väldigt mycket, mest uthållighet, äter efter min egna kostcirkel. Där jag hela tiden har i åtanken att äta så naturligt som möjligt. Nej, inte hela tiden, men så ofta jag är motiverad till att göra det. Man är ju bara människa.
Ibland går faktiskt min procentsats angående kolhydrater ännu lägre. Detta för att maximera min fettförbränning. För kroppen bränner det som du stoppar i dig. Som jag sa tidigare så tränar jag mest uthållighet och då vill man spara på sitt glykogen lager(lagrade kolhydrater) så länge som det bara går. Energi ska då istället tas ifrån fettet.

Maten är ju trots allt minst lika viktigt för att uppnå resultat som själva träningen. Får du inte dom resultaten du behöver? Kolla då på vad/när du äter, hur du tränar och din vila dvs återhämtningen. Dessa tre är grundpelarna för framgång.


Så här ser min cirkel ut:
·         35 % kolhydrater, där jag ser till att det kommer från näringsrika källor och har ett så lågt GI som möjligt.

·         35 % fett. Där jag eftersträvar en god balans mellan de olika fetterna.

·         30 % protein. Högre ser jag faktiskt en ingen mening med. Det ger mig tillräckligt med byggtenar, där jag självklart försöker att äta varierat så att jag får i mig alla de olika aminosyrorna. På så sätt hjälper jag min kropp att bygga ett så stabilt hus som möjligt J

·         Självklart råvaror rikt på vitaminer och mineraler.

·         Så Naturligt som det bara går, Äkta vara, Ekologiskt och Närproducerat.


Har du intresse kring mat så rekommenderar jag att läsa boken "Naturlig mat", det är den på bilden.


Enjoy




tisdag 5 februari 2013

Superseta för att få ut mer av din träning

Tja.

Ska idag prata lite kort om Superset.
Detta är ett effektivt verktyg att använda sig av i tex. motståndsträningen.

Det går till så här:
Säg att du kör ett bröst pass. Du ligger och kör 12 reps i bänkpress, direkt efter du är färdig med dina 12 reps så kör du 12 stycken armhävningar. Du har då supersetat bänkpress med armhävningar.
Ett superset är alltså i detta fallet 12 reps i bänkpress direkt följt av 12 reps i armhävningar. Dett kan man sedan kör hur många gånger man vil beroende på vad du har för mål och vilken muskelgrupp som du tränar.

Om du vill kan du kör triset, då är det tre övningar av samma muskelgrup efter varandra. Sen finns det Giantset och då är det mer än tre övningar av samma muskelgrupp.

Vilka och hur många övningar du vill köra är upp till dig. Det är bara fantasin och din inställning som sätter stop.

Om du kom ihåg det träningsprogrammet du fick gällande magträning, så ser du att där kör vi 4 övningar efter varandra, alltås ett Giantset.
Just vid magträning så vill vi göra många reps eftersom magen består av väldigt många uthålliga muskelfibrer, TYP-1.

Det kan liknas med cirkelträning, fast här kör du samma muskelgrupp hela tiden.

Jag rekommenderar att lägga in detta i erat träningsprogram då och då. just för variation som ni vet leder till maximal utveckling och undvikandet av skador. för vi bör ju inte träna likadant hela tiden.
Det kan upplevas jobbigt, men det ska träning vara ibland:)

Det är också effektivt att superseta en övning där man tar ut sig maximalt och direkt efter går man på en stabilitets övning för samma muskelgrupp. Då tvingar du kroppen att koppla in en massa synergister, som du inte trodde att du hade och träningsverken är ett faktum;)

Som sagt det är bara fantasin som sätter stop.





Enjoy

lördag 2 februari 2013

Det "farliga" kolesterolet

Kolesterol
Då var det dags för att försöka reda ut det omtalade kolestorlet. Där en högre dos av det ”onda” kolesterolet inte är bra att ha för mycket av i blodet.
Kolesterol räknas till de fettartade ämnerna, lipiderna, eftersom det är olösligt i vatten, men löstligt i fett.

Alla celler behöver kolesterol. Det tillverkas huvudsakligen i levern som levererar kolesterolet till alla kroppens celler via blodet som också tillför kolesterol från maten. Hela 90 % av kroppens kolesterol ingår som ett viktigt byggnadsmaterial i cellernas membraner.
Kolesterolet behövs dessutom vid tillverkning av steroidhormoner i binjurarna, kvinnligt könshormon i äggstockar och fettväv, manligt testosteron i testiklarna samt tillverkning av det ämne som av solljus omvandlas till vitamin D. Också viktigt för matsmältningen.
Ungefär en fjärdedel av leverns kolesterol tillförs från maten. Resten tillverkar levern själv med socker som råvara. Den produktionen stängs av om maten tillför tillräckligt mycket kolesterol och därför stiger inte blodkolesterolet när vi äter kolesterolrik mat. Insulin stimulerar inte bara fettcellernas sug efter fett, det stimulerar också leverns produktion av kolesterol. Hormonet glukagon har motsatt effekt. Det hämmar leverns kolesterol produktion, så att cellerna måste ta upp det kolesterol som kommer från maten. Mat utan snabba kolhydrater ger därför normala kolesterolvärden. Tyckte du att jag va ljup nu? Inte?, Bra! För då sjunker vi ytterligare lite ljupare.
Efter en kolhydrarik måltid stiger blodets sockerhalt och insulinet ser till att det tas upp av cellerna och att det fyller glykogenlagren i levern och muskler. Men levern är ingen plats för långtidslagring av socker. Den gör om sockret till fett som levereras till blodet mellan måltiderna. Fettet paketeras tillsammans med kolesterol och protein i så kallade VLDL-paket, som får en etikett i form av ett speciellt protein som kallas apoprotein. Apoproteinet levereras av HDL som tillverkas i levern i en särsklid process. Där förbrukas HDL, medan VLDL krymper till en LDL-partikel som har en uppsättning av fosfolipider, kolesterol och kolesterolestrar.
Tack vare sitt speciella apoprotein kan LDL-partikeln fästa vid någon av alla de LDL-receptorer som i stor mängd omger varje cell i kroppen. LDL slukas av cellen och demoteras till sina beståndsdelar. Cellen får då fosfolipider och kolesterol till sina membraner eller kolesterol för tillverkning av steroridhormoner eller gallsyror.
Eftersom HDL förbrukas vid  bildningen av LDL är halten av HDL låg i blodet när halten LDL är hög.

Kollar vi istället på en kolhydratfattig kost, så ger den normalt låg koncentration av triglycerider och av det ”onda” LDL- kolesterolet mellan måltiderna. Då är alltså HDL-koncentrationen normalt hög, tillräckligt hög för att HDL skall kunna utföra en av sina viktiga uppgifter, nämligen att cirkulera i blod och vävnadsvätska för att plocka upp kolesterol för att återföra det till levern. Det är därför HDL har fått benämningen ”det goda kolesterolet”. Det utför ju allstå en livsnödvändig uppgift.
Vid insulinresistens blir sockerkoncentrationen i blodet onormalt hög mellan måltiderna. Det bildas då ett överskott av LDL som fettväven kan absorbera med hjälp av det höga blodinsulinet.
Högt blodsocker och högt blodinsulin ger allstå högt blodkolesterol, högt triglyceridvärde, lågt HDL och inlagring av fett i fettväven.

Hoppas att du hängde med hyfsat.


Enjoy