måndag 29 april 2013

- En ”Schysst kropp”

Sommaren närmar sig med stormsteg och det är många som känner att dom inte är i form.

Är formen så viktig och vad innebär det egentligen att vara i form?

Vad innebär det för mig att vara i form?
Som ni vet så tränar jag väldigt mycket. För mig innebär en bra form att prestera bra, kunna utföra mina tänkta träningspass på ett bra, roligt och effektivt sätt. Att öka min prestation innebär en mängd olika saker som bör vara på plats. Bland annat bör jag sköta min kost optimalt, även min återhämtning(sömn, vila, återhämtningspass, rörlighetsträning) och känna meningsfullhet i allt jag tar till mig. Funkar allt detta påverkar jag MIN prestation.
Alltså form för mig= prestation. Ju bättre form, desto bättre presterar jag och desto bättre resultat uppnår jag.

Att komma i form till sommaren innebär för många att bli av med det minska sin fettprocent på kroppen. Att lägga på sig lite mer muskler är också önskvärt. ”Beach form” helt enkelt.
Att ha en, vi kan kalla det för, ”schysst kropp” på sommaren tror jag faktiskt att alla innerst inne vill ha. Jag vill inte på något sätt attackera någon, men jag tror att dom som säger att dom inte vill ha, eller säger att dom inte bryr sig om hur deras kropp ser ut, dom ljuger.
Det handlar om avundsjuka och att man inte tror att man kan få den kroppen som man så gärna vill ha. Avundsjuka att man inte har den disciplinen till att träna, sköta sin kost m.m.


Det som oftast sätter käppar i hjulet är motivationen. Kunskap är nyckeln till det mesta och det stämmer även när det gäller motivationen. Vet man inte hur dålig den maten man äter är, så är det inte heller enkelt att förstå varför det inte händer något med vikten. Samma sak med träningen.
Det handlar inte bara om viktnedgång och få en ”schysst kropp” till sommaren, utan det kan lika gärna, som i mitt fall handla om prestation.

Att samla på sig kunskap, leder till motivation. Jag menar då inte kunskap genom att läsa om alla mirakelkurer i kvälltidningar, utan om vad som verkligen händer i kroppen. Det är då mycket enklare att styra över sina val när man har förståelsen om vad som händer när jag äter just det livsmedlet. Håller du inte med?
Självklart gör du det, men alla har inte den orken, tiden eller motivationen till att göra det. Inte till en början i alla fall. Det är då man nyttjar dom som har den kunskapen, dom som jobbar med just detta, tex. en personlig tränare.

Vad menas då med en ”schysst kropp”?
Detta är ju väldigt individuellt. Vissa gillar mycket former, vissa tycker att det ska vara så lite kroppsfett som möjligt. Oavsett vad du tycker, så har alla sin egen syn på vad en ”schysst kropp” innebär. Som jag sa tidigare tror jag att alla innerst inne vill ha en schysst kropp. Men vad en ”schysst kropp” innebär för dig är upp till dig.

Jag tycker att en ”schysst kropp” är när man har ”lagom”(haha vad är lagom då) mycket med muskler, ganska lite kroppsfett som gör att musklerna blir mer tydliga. Detta är rent utseende mässigt. Det är också något som jag eftersträvar, då det är mest funktionellt i mitt sätt att träna. Inte väga för mycket, men ändå ha muskler som gör mina mål möjliga. Det är med andra ord något som jag eftersträvar. Det är både ett plus utseende mässigt, men också något som påverkar min prestation.

Vad ville jag få ut med detta inlägget?
Jo, att alla är olika. Även när det gäller vad som klassas som en ”schysst kropp”. Jag tror nog ändå att de flesta är överens om att lagom med muskler och en mindre andel kroppsfett är önskvärt.
Att få den kroppen man önskar är inte alltid så lätt. Det kan också ändras på vägen. En del upplever att dom inte har tid att ta hand om sin kropp, utan värderar sitt tv program mer, liggandes i soffan. Då tycker jag att det kan vara dags att ta sig i kragen, speciellt om man klagar över sitt utseende eller hur man mår. För om man inte lägger ner tid på träning idag och ursäkten är, att man inte har tid, så måste man för eller senare avsätta tid för sjukdom. Det är upp till dig vad du vill plocka bort från din vardag. För den förändring som du börjar med idag, kommer du att tacka dig själv för längre fram i livet.
 
Man får inte glömma att vissa av oss är nöjda med det dom har och det är absolut inget fel med det.
Är du en av dom som säger att du är nöjd eller visar utåt att du är nöjd med din kropp, men du pratar ned dig själv(för dig själv när ingen annan hör eller i dina tankar) varje dag om hur din kropp ser ut och att du inte är nöjd?
Ändra då på dina tankar, sätt upp ett mål, gör en plan och håll dig till den. Glöm inte bort att den ska vara realistisk.
Det är inte alltid så enkelt att sätta mål och fram för allt att leva upp till målet. Behöver du hjälp med det, så hjälper jag dig mer än gärna.

 

Det blev ett lite små luddigt inlägg, där jag som vanligt svävar iväg ibland. Men det har ni väl vant er vid nu.

 

Enjoy

onsdag 24 april 2013

Ta hand om din kropp genom SMR

På nedanstående bild ser du mina ”tortyr”- redskap.
Varför kallar jag dom ”tortyr”- redskap? Jo, för det KAN göra fruktansvärt ont när man använder sig av dom. Det är dock helt upp till dig hur ont det kommer att göra.
Ni som har testat vet vad jag pratar om.


 
Vad innebär SMR?
SMR betyder Self-myofasciel-release eller på svenska kallas det för egenhändig myofasciell frigörelse. Man använder sig av olika typer av redskap såsom, tennisbollar, foam-roller, stänger m.m. Detta för att kunna utföra ”själv-massage” på sig själv. Man jobbar igenom utvalda muskelgrupper som man vet eller av erfarenhet tar mycket stryk vid tex. träning. Detta för att kunna prestera bättre och minska skaderiskerna.
Det är en typ av mjukvävnadsmassage som används för att förbättra kvaliteten på muskulaturen, minska tonus på överaktiva muskler, vilket leder till ökat rörelseomfång.
Ett vanligt problem bland löpare är så kallat löparknä. Att använda sig av en foam-roller på IT-bandet är då väldigt fördelaktigt.


Mina verktyg
Kombinationen av bollar, rullar och stänger gör att du kan komma åt i princip varenda muskel på hela kroppen.

Vad är det som händer rent fysiologiskt vid användandet av SMR?
Jo, när du använder dig av dessa redskap, så skapar du en autogen inhibering och stimulerar golgis senspolar. Det vill säga att muskeln skickar signaler(inhiberande) till sig själv att slappna av. På så vis kommer du åt muskelknutarna.

Kort och gott kan man säga att detta handlar väldigt mycket om prehab. Det hjälper även dom som redan har dragit på sig problem, på ett effektivt sätt.

Egna erfarenheter
Jag använder mig av foam-roll dagligen för mitt IT-band, rullar även med en boll under foten på min plantar-fascia(detta för påskynda läkningen av min ”hälsporre”), kör även igenom sätet samt min hälsena.
Har använt mig av detta på i princip hela kroppen och kan varmt rekommendera det då jag har ökat min rörlighet väldigt mycket.

För er som är intresserade kan jag rekommendera er att besöka nedanstående länk och se vad den här killen har att erbjuda. Kolla gärna in hans filmer. Har du någon typ av problem tex att en eller flera muskler är överaktiva, eller att du inte tex. lyckas att komma ner i en djup knäböj, så kommer att du hitta din lösning genom hans videos. Mycket nöje.

http://www.mobilitywod.com/


Via den här länken kommer ni till en video som handlar om SMR:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hX5oaRh0JvA
 
 
 


 

Enjoy

lördag 20 april 2013

Vad är mitt varför?

Jag älskar att träna, det är absolut det bästa jag vet! Det får mig att må bra, jag blir lugn och det är dessutom fantastiskt roligt.
Detta är några av mina ”små” varför. Den största anledningen till att jag tränar som jag gör och vad som motiverar mig är:

Hur mycket och hur långt kan jag pressa min kropp och mitt psyke? När når jag min gräns?(Om det nu finns någon) Hur många pass klarar jag av att träna i veckan, om dagen? Hur hårda pass klarar jag att köra? Hur långa pass kan jag klara? Vad ska jag göra för att utveckla mig, så att jag kan slå mitt person bästa på milen? För att lyfta mer i marklyft? Eller för att klara av mer lyft vid en speciell angiven vikt i marklyft? Det  är detta som driver mig.

Att ständigt lära mig nya grejer i tränings världen och göra dom till utmaningar är min vardag. Jag går runt varje dag, varje timme tänker jag på hur jag ska utmana min kropp nästa gång. Allt jag gör är på något sätt förknippat för att öka min prestation inom löpning, simning och cykling.


Det ska ju sägas att jag inte pressar min kropp hela tiden. Man får ju vara lite smart och ibland inse sina begränsningar. Genom att inse sina begränsningar och träna ”smart”, så ökar jag möjligheten att komma lite längre.

Man kan säga så här, jag älskar utmaningen. Jag älskar att plåga mig själv, jag älskar smärtan. Smärtan är något man måste lära sig att älska, för det är din enda kompis som är med dig på passet, varken du vill det eller ej.
Man måste lära sig att acceptera att det kommer att bli jobbigt. Slutar jag för att det är jobbigt är det dock inget misslyckande, utan det blir en erfarenhet som jag får ta med mig och utvärdera varför jag slutade, för uppenbarligen var det fler fördelar än nackdelar till att sluta, just då.

Om man ska kunna klara av att träna två pass om dagen, för att sedan köra ett längre pass någon dag, krävs att man har bra koll på sin kropp och lyssnar på den. Man måste se till att man får sin sömn och äter det som kroppen mår bäst av, samt att ta sina vilo dagar.
För att lyckas med detta krävs kunskap i ämnet. Jag skulle vilja säga att jag har ganska så bra koll, men desto mer man lär sig, desto mer inser man hur lite man kan.
Jag försöker att vara väldigt ödmjuk och tar in och ser till att hänga med så mycket som jag kan gällande allt nytt i ämnet. För i denna världen händer det grejer hela tiden och dagens sanningar kan vara morgondagens myter.
Det som funkar bra för dig kanske inte funkar bra för någon annan. Vi är alla skapta med olika förutsättningar och det är upp till dig att göra det bästa av det som du har fått.

Mitt tips till dig är att hitta din balans mellan: Sömn, Träning och din kost.
Får du koll på de tre delarna och hittar din balans genom att hela tiden lyssna på din kropp, ska du se att du kommer att lyckas med dina mål.

Tyvärr ska sägas att det krävs att man har en hel del motivation.
Det finns många där ute som vill väldigt mycket, men dom saknar motivationen till att ta sig i kragen och göra något åt saken.
Man måste hitta sitt ”varför”!!! Komma ihåg sitt ”varför”, och när det är jobbigt, tungt och motivationen sviker, plocka fram sitt ”varför” igen och då komma tillbaka starkare än man var innan.

Jag har genomfört många väldigt jobbiga pass, det har vi alla. Vi har alla våran smärtgräns och bara för att jag klarar att springa en mil och du klarar bara av 5 km, betyder inte det att jag är tåligare, bättre eller på något sätt har bättre psyke än dig.
Det kan vara, så att det är du som har bättre psyke än mig, för du har aldrig gjort något liknande, tidigare i ditt liv. Medans jag springer flera mil varje vecka. Alla är ju olika långt i sin träning och bra på olika träningsformer. Förstår du vad jag menar?

Jag gillar inte att tävla mot någon annan, jag gjorde det innan. Däremot älskar jag att tävla mot mig själv.
Bara för att jag springer snabbare än dig, betyder inte det att jag utvecklas. Att däremot slå min egna tid, det finns inget härligare och bättre tecken på att det du gör går åt rätt håll.
Att hela tiden sträva åt att bli en bättre atlet än jag var innan är något som jag kämpar med vid varje träningspass och all övrig tid. Att maximera min återhämtning är viktigt för mig och det krävs en del av mig för att lyckas med det, även här finns det mycket kvar att lära.

 

Det är detta som motiverar mig, detta är mitt varför.

Vad är ditt varför?

 

 

Enjoy

tisdag 16 april 2013

Magnesium kan påverka din prestation


Magnesium är precis som många andra mineraler ytterst viktigt för en bra hälsa och för att kroppen ska fungera optimalt. Den är involverad i 300 olika essentiella biokemiska reaktioner, allt från proteinsyntesen, bildandet av testosteron, ATP-produktion och insulinkänslighet.
Endast en ytterst liten del flyter runt i blodet. Största delen återfinns i benvävnaden och muskelvävnaden.
Man brukar säga att magnesium är vårt ”slappna av” mineral. Det aktiverar det parasympatiska nervsystemet och kan därigenom ge avslappning till musklerna.
Det är många idag som har magnesiumbrist och det har till stor del att göra med en dålig kosthållning, men även pga. att våra marker och utarmade jordar innehåller allt mindre magnesium. Kombineras detta även med fysisk och/eller psykisk stress blir det knappast bättre.

 

Vad ger en bra magnesiumbalans dig?

1. Man har sett att man får en förbättrad hjärnfunktion och kan motverka depression. Det är nämligen så att magnesium är ett måste för ditt minne och fokus. Kan även minska problemen vid ADHD.

2. Något som många kommer att lägga på minnet(om man har tillräckliga nivåer av magnesium vill säga, haha) är att magnesium ökar testosteronfunktionen och maximerar proteinsyntesen.
Magnesium är nämligen nödvändigt för energimetabolismen och fysiks prestation och tillräckliga nivåer ökar testosteron vid träning. Magnesium minskar även produktionen av mjölksyra i musklerna och kan därmed öka den fysiska prestationen.

3. Du sover bättre om nätterna.
Detta för att, som vi sa tidigare om magnesium, det är vårt ”slappna av” mineral. Om du tar magnesiumtillskott före läggdags och du har svårt att somna, är det ett tecken på väldigt stor magnesiumbrist. Börja då med att ta magnesium tidigare under dagen.
Som ni också kanske vet sker mycket av vår fysiska återhämtning på natten, därför är sömnen kanske den viktigaste för att lyckas med sina fysiska mål.

4. Det hjälper till att sänka inflammationerna i kroppen. För brist på magnesium ökar nämligen de inflammatoriska processerna.

5. Magnesium är även inblandat i upptaget av kalcium.
Detta visste jag inte om, utan fick nys om detta när jag läste igenom ett par studier. Ska försöka att beskriva hur det funkar: För att kroppen ska kunna ta upp kalcium behövs tillräckliga nivåer av magnesium och magnesiumbrist leder till brist på kalcium. Därför har magnesium en stor betydelse för våran benhälsa(då i samverkan med D-vitamin).

6. Som ni ser har magnesium en stor roll för vår hälsa. Några saker som det också är bra för är ökad insulinkänslighet, sänkt kortisolnivå och förbättrad matsmältning.

 

För att ge din kropp en ”boost” av magnesium och andra viktiga mineraler ska du äta mycket av gröna grönsaker. Inte nog med att du får i dig mycket mineraler, du påverkar också din pH-balans positivt. Du får nämligen i dig livsmedel som är basiska(se om pH-balansen i ett tidigare inlägg).

Övrig information kring magnesium.
Alla fiskar som har ett högt innehåll av den essentiella fettsyran omega-3, innehåller mycket magnesium.

För er choklad tokingar där ute, speciellt män, så har man sett att ett stort sug efter choklad, framförallt hos män, kan tyda på magnesiumbrist.

I och med vår stressade livsstil, våra utarmade marker och hos vissa personers stora medicin intag, kan ett tillskott av magnesium vara fördelaktigt.

 

 

Enjoy

torsdag 11 april 2013

Maximera din fettförbränning del 2

Idag ska vi prata om något som kallas EPOC - eller med andra ord, efterförbränning.

Har ni någon gång kört ett hårt intervall pass, tex. tabata intervaller? Där arbetar man effektiv och så hårt du kan i 20 sek, sen vilar du i 10 sek. Detta upprepar du sedan ett antal gånger beroende på vad du önskar att få för anpassning eller hur långt du är i din träning.


Det som kroppen gör under detta passet är att den jobbar som tusan för att få fram energi. Den använder sig till stor del av den lagrade energin till en början(ATP- 6-10 sekunder). När den sen är slut, så använder sig kroppen av en energi- framställningsmetod som kallas anaerob-glykolys. Här bildas det mycket mjölksyra. Man kan säga såhär. Mjölksyra bildas vid syrebrist, men det behöver inte vara helt syrebrist i kroppen. Mjölksyra bildas nämligen i en liten skala även när vi bara sitter. Anaerob= syrebrist, eller att syre inte finns närvarande.
Mjölksyra bildas för att kroppen ska få fram energi. Ni ska veta att mjölksyra inte är något ont(kan dock göra ont), utan något nödvändigt och fungerar som energi, fast processen tar lite längre tid än andra processer för att kroppen ska kunna nyttja energin.
Mjölksyran kan också transporteras till andra delar av kroppen och tas upp som energi. Mer om detta i ett kommande inlägg om mjölksyra.
Så länge som man håller tempot uppe och syrebrist råder, dvs att syret räcker inte till för att framställa så mycket energi som aktiviteten kräver. Kommer kroppen att fortsätta använda sig av anaerob glykolys.
Om man skulle lägga sig på en lägre nivå, intensitet mässigt så skulle de oxidativa processerna komma igång i större skala. Dom är fyra stycken och kallas: Aerob glykolys. Krebs cykel(citronsyacykeln). Elektrontransportkedjan(ETK). Oxidativ fosforylering. Det ska sägas att alla dessa system används hela tiden, men i olika stor grad beroende på aktivitet.


Hur som helst. Det som händer när du utför högintensiva träningspass är att kroppen snabbt använder upp den lagrade energin. När det sedan blir vila lagrar du in energi igen, för att sedan använda den igen när du kör nästa intervall.
När ditt pass sedan är färdigt, så har du använt väldigt mycket av din lagrade energi, både ATP och glykogen(lagrade kolhydrater). Efter ett sådant pass är det bra att få i sig snabb energi, detta för att påskynda sin återhämtning(mer om det i ett annan inlägg).

Vad händer då i kroppen efter ett sådant pass?
Kroppen försöker nu att lagra in en massa energi igen för att fylla på de förråden som har blivit mindre. Den här processen att lagra in energi i kroppen igen kostar en del energi bara den och det är detta som är den själva efterförbränningen.
Inte nog med att du har förbränt en massa energi under själva passet, utan du förbränner även efter passet i upp till 24 timmar och då upp till lika mycket som du förbrände under själva passet.

Ganska bra va? J

 

Enjoy

måndag 8 april 2013

pH-balansens betydelse för våran hälsa


Hej.
Idag ska du få läsa om PH- balansens betydelse för våran kropp. Detta är kanske något som du inte har hört talas om, eller trott att det kan vara något som vi bör bry oss om. Jag ska förklara för dig om det viktigaste med en god ph-balans och dess vid försurning nackdelarna.

Det optimala ph-vädet ligger runt 7,4 i vårt blod och mellan 6,7-6,9 i våra celler. Med optimalt menar jag att det är vid detta ph-värdet som kroppens alla funktioner fungerar bäst.
Får vi en syra/bas balans som är hög eller låg under en lång tid riskerar vi att drabbas av en rad olika sjukdomar då bla. vår kropps alla enzymer och ämnesomsättning inte fungerar som de ska. Normalt finns det ett s.k buffringsystem som går in och reglerar detta, men under lång tid klarar inte kroppen av detta.

Just den här balans är något som vi kan påverka med maten. Idag äter många ”sur mat” och det är något som man bör ändra på.

Så varför vill vi inte vara sura?
Kroppen kan som jag nämde reglera ph-värdet själv, men det finns en baksida med det.
Ett sätt för kroppen att göra den mer basiskt är att frigöra kalcium från skelettet i vår kropp. För kalcium är nämligen basiskt och neutraliserar det sura ämnena och tar med sig dessa ut genom urinen. Vet man lite om kalciumets funktion i kroppen, så vet man att detta inte är så bra. För kalcium bygger ju benmassan, detta betyder då att vi förlorar benmassa och vårat skelett blir svagare.

En annan process som kroppen gör för att få den mer basisk är att frigöra glutamin. Glutamin är en aminosyra som finns i de flesta proteiner. Den används i detta fallet av kroppen på så sätt att den binder upp sura vätejoner och bildar den basiska jonen ammonium. Glutamin frigör från våra muskler och utsöndras därefter genom urinen vilket leder till en nettoförlust av muskelprotein.
Nu tänker kanske ni som har lite koll på näring att man bör äta mer protein eftersom det kan då hjälpa våran kropp att inte bli sur, och ni har enligt nyare forskning helt rätt. För det har nämligen sagts att protein gör oss sura, och det gör den, men bara till en början. För sedan kan det reglera detta själv, då tack vare glutaminet(observera under lång tid).

Vill avsluta med att berätta om några andra konsekvenser som ett för lågt ph-värde(surt) kan ge din kropp:
Du får en minskad aktivitet av IGF1. Detta är ett anabolt hormon.
Du får minskad känslighet för tillväxthormon, GH.
Minskad frisättningen av sköldkörtelhormoner(ämnesomsättning).
Även ökade nivåer av kortisol i blodet.

Listan kan göras lång. En sur kropp leder alltså till en mängd negativa konsekvenser för våran kropp.

Som ni ser har ph balansen en väldigt stor betydelse för våran hälsa. För dig som tränar mycket, kanske ska kolla över detta.

Vilka livsmedel är basiska?
Kan säga att detta är en av anledningarna att jag dricker och är återförsäljare av Aloe Vera. Då Aloe Vera är basiskt. Plus att forevers Aloe Vera är ekologisk++++++.

Annars har vi livsmedel som:
frukt, bär, grapefrukt, kalcium, magnesium, grönsaker, rotfrukter, potatis m.m.

Vilka livsmedel är sura?
Kött, fisk, ägg, kost med mycket socker, ost(tråkigt men sant), pastöriserad mjölk, pasta, spannmål- som råg, vete, havre och ris, margarin(men det äter väl ingen längre?), kaffe, saft, läsk, alkohol, tobak, läkemedel m.m.

Symptom vid försurning
Försämrad matsmälting, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irriation, högt blodtryck, muskelstelhet, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma.

Nu har ni fått en inblick om ph-balansen. Som ni förstår finns det hur mycket som helst att lära sig om kostens betydelse för våran hälsa. Och desto mer du lär dig, desto mer förstår man hur lite man kan. Jag försöker hela tiden att lära mig nya saker om kosten, men jag försöker bara att skrapa lite på ytan och kunna lite om mycket. Det funkar bäst för mig, för jag vill ha en bred bild och inte specialisera mig på något.

Detta inlägget kanske har gett dig ytterligare en tankeställare nästa gång du är och handlar eller skriver din handlarlista.
Alla har något att vinna på att få kroppens ph-balans neutraliserad.
 
 
 
Enjoy

fredag 5 april 2013

Maximera din fettförbränning DEL 1 - fettförbränning och prestation


 
Okej, då ska vi börja med detta underbara och omtalade ämnet. Jag kommer att göra så att jag ska dela upp det här i olika delar. För det finns så himla mycket att prata om här.
Vad som påverkar fettförbränningen kan man dela upp i olika delar. Vi har tex. kosten och träningen som är dom två största faktorerna till en bra fettförbränning.


Sen finns det olika anledningar till att man vill ha en bra fettförbränning. Det kan vara så att man vill gå ner i vikt, få en schysst kropp till sommaren eller som jag, förbättra min prestation.

Idag tänkte jag prata om just det med att förbättra sin prestation.



Hur går då det till?
Jag håller ju på med uthållighetsträning mestadels. Hela mitt träningsupplägg är fokuserat för att få en bättre uthållighet.
Jag tränar ganska mycket. Men skulle du fråga mig så tränar jag lite, allt är ju relativt och det beror också på vem man jämför sig med.
Jag ligger på en träningsdos på 10-15 timmar/vecka effektiv tid, just nu. Hoppas att jag kan öka på den.
För att kunna träna så många timmar krävs en bra kost, sömn(återhämtning) och ett bra upplägg. För man kan inte köra max hela tiden. Just nu kör jag aldrig max, utan det är väldigt mycket lågintensivt.

Det är just under träning med låg intensitet som man stärker kroppens senor och bindväv. Denna träningen bör inte någon vara utan. Det är en del av uppbyggnadsträningen och man får många fysiska effekter i kroppen som sedan kommer att hjälpa dig att ta hand om ditt syre effektivt.
Det är också i denna zonen som man använder mycket av sitt bränsle från fett. Det är nämligen det jag vill göra. Fettet på vår kropp är nästan som en oändlig energikälla. Däremot de lagrade kolhydraterna(glykogenet), det tar slut ganska snabbt, ca. 90 minuter.
Mitt mål är alltså att spara på mitt glykogen och använda mitt fett effektivt vid träning/tävling.

När du tränar så stressar du kroppen. När du stressar i din vardag, genom att försöka att hinna med allt, då stressar du också kroppen. Denna skillnaden ser inte kroppen. Därför är det väldigt viktigt när man tränar mycket att den psykiska stressen är låg. Bara att veta om detta stressar mig, haha.

För mycket stress på våra kroppar gör om det vill sig illa att vi går in i väggen. Kolla man på alla elit atleter så ligger dom hela tiden på gränsen vad deras kroppar klarar av. Det är inte hälsosamt, men det vet dom om. Elit träning är inte hälsosamt.

Kosten då. Man brukar säga såhär, äter du fett så förbränner du fett. I mitt fall så äter jag rätt mycket fett. Hade jag däremot hållit på med en explosiv och fartfylld sport där det förekommer mycket start och stopp, så hade jag nog ätit mindre fett än vad jag gör idag och mer kolhydrater istället.

Varför hade jag det?
Det är nämligen så att det krävs mindre syremolekyler för att bryta ner kolhydrater, än vad det krävs att bryta ner fett. Så vill jag få ut så mycket energi som möjligt och även snabbt så är det mer kolhydrater som gäller. En fördel till med det är att din energiomsättning ökar, med tanke på att du omsätter energin mycket snabbare.
I mitt fall så är det ju tvärtom, jag har använder mig inte av någon explosivitet på det sättet. Utan mitt mål är att lära min kropp att omsätta så mycket fett som det bara går till energi. Detta sker genom att jag får i mig mycket fett, samt som jag nämnde tidigare, att jag ligger på en lågintensitet när jag tränar.

 

Detta var en kort introduktion om fettförbränning och prestation. Där fokus låg mycket på uthållighetsträning. Hoppas att ni förstod principen.

 

 

Enjoy

måndag 1 april 2013

Varför jag ibland tränar i skogen?

Anledningarna till varför man bör träna i skogen är flera.
Först och främst är det roligt. Det är utmanande och varierande.
Man kan dessutom träna allt i skogen, springa, cykla, styrketräna m.m.
Just att springa eller för den delen promenerar, så utsätter du kroppen hela tiden för att upprätt hålla balansen. Det gör du när du går på gymmet och asfalten också, men skillnaden är att i skogen är inte underlaget hårt och platt.
Fördelen är alltså att balansen tränas väldigt mycket, likaså stabiliteten och alla musklerna får hjälpas varandra, för att klara av det som dom utsätts för. Just det med ojämt underlag är det inte många som utsätter sig för. Genom att göra det kan man lära kroppen att bättre hålla balansen och stabilisera kroppen och på så sätt förbygga enklare skador som att stuka foten.



För just balans, är något som man inte ser någon träna alltför ofta, tyvärr.
Som jag skrev i mitt tidigare inlägg om balans, så skulle alla ha nytta av att förbättra sin balans, oavsett målsättning.

Att springa i skogen, fritt utan att följa stigar eller liknande är en speciell känsla, man känner sig på något sätt fri. Det är väldigt rogivande och roligt.
Den träningen som jag personligen tycker är roligast, är att springa intervaller. Helst så snabbt jag bara kan, eller att träna med någon där den ena ”jagar” den andre. Känslan av att man flyger fram genom träden och blåbärsrisen är verkligen häftig.
Man får hela tiden har koll på var man sätter sina fötter, vilket tillfredsställer koordinationen på ett bra och naturligt sätt.
Man skulle blivit orienterare.

Ska man kolla på styrketräning i skogen, så är det bara fantasin som sätter stop. Man kan klättra i träd, köra chins, lyfta stenar, hoppa upp på stenar, kasta stenar, gå med stockar m.m.
 
Vill också säga det att man har sett i studier att det är väldigt bra för kroppen och psyket att vistas i skogen/naturen.

Jag har tidigare länkat till ett youtube-klipp, där man kan få ordentligt med inspiration. Lägger upp en länk till här nu, så du inte missar detta klippet:

 

Enjoy