Med U2 stjärnlåt, ”Beautiful Day” i högtalarna sitter jag här nu igen och skriver ett inlägg. Idag ska det handla om balans.
Har fått önskemål att skriva om övningar, hur man ska träna och framförallt hur jag tränar. Det kommer, jag lovar. Min tanke med bloggen är att bygga upp en sorts grund hos er läsare så att ni förstår varför JAG tränar som jag gör. Efter det kommer mer tips och övningar m.m. Den som väntar på något gott väntar.....
Balansträning va det. För det första ska all balansträning utföras barfota eller i five fingers. Detta för att vi under foten har otroligt många känsliga receptorer som känner av underlaget och dess förändringar. Du kanske är kittlig under fötterna?
Detta är också en anledning till varför man inte ska ha ett par tunga, dyra och fina skor på sig. Ska man då bara vara barfota när man tränar balans? Det är enligt mig inte ens en fråga. Klart att man ska vara barfota när du bedriver all din träning. Nu kan du ju ha strumpor på dig eller minimala skor, men dom där klossarna som du släpar runt på kan du ju skrota...haha ;)
Jag ska skriva mer om detta i ett annat inlägg(vilket jag brukar säga, jädrans tjat).
Vad innebär balans? Vi använder oss av ett finare uttryck här också.
–”Det är förmågan att bibehålla kroppens tyngdpunkt inom dess stödjande struktur”. KAABOOOM.
Om vi säger så här. Vi är i ständig kamp med att hålla balansen, alltså vi ramlar jämt. Att hålla balansen va något som vi lärde oss när vi va små, likaså att cykla. Så fort vi rör på oss kan man säga att vi tränar balansen. Men på rak arm, hur många av er tränar balansen medvetet på gymmet, hemma eller vad ni nu bedriver eran träning? För vill man få bättre balans så måste man som alla andra färdigheter vi har i kroppen,( tex, styrka, snabbhet och uthållighet) träna och framförallt utmana. Progression(utmana), hitta ett svårare sätt att göra en övning. Gör du inte det så utvecklas du inte heller. Det säger ju sig själv och det vet ni ju om, men det är lätt att glömma när det gäller tex. balans. Många är som besatta att få maximal muskelutveckling, så det enda dom tränar är motståndsträning på gymmet och lyfter bara mer och mer. Eller springer på löparbandet för att få bättre kondition. Dessa två kvaliteter är endast några som vi kan träna upp. För att få maximal utveckling bör man träna på alla sina kvaliteter.
OCH DÄR SVÄVADE JAG IVÄG IGEN. Tillbaka till ämnet.
Nu ska vi göra en liten djupdykning i ämnet.
Vi har ett nervsystem som kan delas in i två kategorier, Centrala nervsystemet(CNS) och det Perifera nervsystemet(PNS). CNS består av hjärnan och ryggmärgen och PNS är allt utanför det. I PNS har vi sensoriska receptorer och motoriska receptorer. Exempel på sensoriska receptorer är smärtreceptorerna(Noci) som då registrerar smärta och mekanoreceptorer som registrerar beröring, tryck och spänning(tänk dom receptorerna under foten som vi pratade om tidigare). När tex. smärtreceptorerna aktiveras, så går det en signal in till CNS som tolkar informationen och fattar ett beslut, för att sedan skicka ut en motorisk signal(åtgärdssignal) som i detta fallet kan vara att ta bort handen från plattan(just i detta fallet går inte signalen till hjärnan utan bara till ryggmärgen och sen tillbaka, hade den inte gjort det hade vi haft ännu större smärtupplevelse i handen).
Man kan givetvis gå ännu djupare i ämnet, men jag nöjer mig med detta så länge.
Vi har något som kallas, ”sensomotorisk effektivitet”, det är måttet på hur väl nervsystemet och muskelsystemet samarbetar. För att ha en hög effektivitet så krävs det att kroppen befinner sig i optimal position, alltså har en optimal hållning. Inga muskelobalanser får infinna sig(rörelseträning DEL 1), det krävs också ett väl utvecklat nervsystem som kontrollerar och styr varje rörelse på ett så effektivt sätt som möjligt. För om vi säger såhär, har du kroppen i en taskig ställning(dålig info till CNS) när du tränar, sitter, går eller vad du nu gör, så programmerar du in denna taskiga ställning. Då får du knappast en bättre hållning, eller hur?. Du kanske också undrar varför du inte blir bättre, trots att du bedriver din träning med optimal hållning? Det är inte bara den timmen på gymmet som formar dig, utan de andra 23 timmarna på dygnet som gör den största skillnaden.
Detta kan vi formulera lite bättre:
”Den motoriska signalen som CNS skickar ut blir ju inte bättre än den sensoriska signalen som CNS samlat in”.
Med det sagt ska vi träna balans träning med optimal struktuell och funktionell effektivitet(hållning och hållning under rörelse) och utan skor för att uppnå optimal utveckling. Vi måste hela tiden utmana balansen. PROGRESSION for the win!!! Annars står vi och stampar och undrar varför ingenting händer.
Vad är då balansträningens effekter?
1. Du får en ökad prestation, då du på ett snabbare och effektivare sätt kan producera kraft under funktionella rörelser. Som vi sagt kämpar vi ständigt för att hålla balansen.
2. Skadeförebyggande, då du på ett effektivt sätt reducerar kraft genom att koppla in rätt muskler, vid rätt led, rätt tid och plan.
3. Även en reflexmässig förbättring. Du kanske är ute och går i skogen och snubblar på en rot. För att inte ramla med huvudet först kan du på ett effektivt sätt koppla in rätt muskler för att återuppta balansen.
4. När vi tränar balans blir nervsystemet bättre på att tolka informationen och skicka ut rätt respons.
Detta är ett ämne som jag kommer att komma in på ofta, då det är jätte viktigt eftersom det alltid är med oss. Precis som allt annat måste det tränas för att hjulet ska vara runt, kroppen sitter ju ihop.
PS. Balansträning ska som sagt vara utmanade, MEN bedrivas under kontrollerande former.
Enjoy