lördag 1 juni 2013

Motståndsträningens variationer

Det var nu ett tag sen som jag skrev här på bloggen! Har haft väldigt mycket att göra och inte tagit mig tid till att skriva något.
Idag, äntligen tänkte jag att ni ska få läsa om motståndsträningens variationer. Med motståndsträning menar jag styrketräning, som jag i fortsättningen kommer att kalla det.


Jag bedriver en hel del styrketräning. Mitt upplägg ihop med konditionsträning, ser just nu ut så här:
En dag cykling, en dag simning, en dag maxstyrka, en dag stabilitet/uthållighetsstyrka för hela kroppen och en dag lugn löpning/jogging(med tanke på hälen). Jag kör med andra ord 5 dagars träning, följt av 1-2 dagars vila beroende på hur jag känner mig i kroppen. Tar även vilopulsen varje morgon för att ha koll på kroppen. Jag varierar också konditionspassens intensitet och duration.
Passet då jag kör maxstyrka på gymmet ser likadant ut varje gång, förutom att jag försöker att lägga på mer och mer vikt vid varje pass. Gällande stabilitet/uthållighetsstyrkepasset, så ser även det likadant ut, fast här försöker jag att köra mer och mer repetitioner.

 

Som ni förstår och många av er vet, så går det att variera sin träning till all oändlighet. Det som är avgörande för vilken typ av variation du utsätter din kropp för, är ditt mål. Vilken adaption, anpassning vill du ha?
Oavsett om du vill bygga så mycket muskler som det bara går, bör man inte träna likadant hela tiden. Detta trots att isolerings övningar med 3 set x 8-12 reps är det som ger bäst resultat.
Man bör variera övningar, övningarnas ordning, set, reps, tempo i utförandet, frekvensen(hur ofta per vecka), vilan mellan varje set, tid för hela passet m.m.
Allt detta helt efter vilket mål just du har. Du bör också ta hänsyn till var just du är i träningen. Alla bör tex. inte köra maxstyrka om tekniken inte är bra (vilket är självklart för många), ändå ser jag detta på gymmet.
Att periodisera sin träning, är av yttersta vikt i konditonsträning, men också i styrketräning.

 

Det finns olika typer av sätt som man kan träna sina muskelgrupper beroende på sjukdomstillstånd, tex. om du har hypertension (högt blodtryck). Där har man sett att en kombination av styrketräning och kardiorespiratorisk träning(kondition) är effektivast.
Vilket innebär att en form av cirkelträning är ett bra alternativ. Även PHA är effektivt. PHA innebär att man först kör en övning för underkroppen, efter det kör man en övning för överkroppen. Sen håller man på så.
Gällande hypertension finns det dock olika saker att ta hänsyn till, såsom tempot på utförandet m.m.

Som ni ser gäller variationen i sin träning inte bara för dom som vill förbättra sin prestation i en idrott eller få så mycket muskler som möjligt, men även för dom med olika sjukdomstillstånd, såsom högt blodtryck, diabetes, hjärta och kärlsjukdomar m.m.
Även här gäller ett träningsupplägg efter ditt mål och dina förutsättningar.

 

Vill passa på att tipsa om Cross-fit. Detta är en sport, träningsmetod eller vad man vill kalla det, där du utsätts för ständig variation gällande funktionella övningar, tid, motstånd m.m.
Dessutom är det väldigt roligt, där man hela tiden utmanar sig själv och andra till den nivån som man själv vill.  
Man hör mycket om att det är lätt att skada sig i Cross-fit, detta ryktet har spridits sig tack vare dålig ledning på vissa Cross-fit anläggningar. Har man en bra instruktör som tar hänsyn till varje individ och anpassar övningar därefter, så bör det inte vara några problem. Visst kan det vara tuffa och utmanande övningar, såsom olika typer av olympiska lyft, tex. ryck. Men dom övningar ger man sig inte på om man inte har koll på dom. Särskilt under ett högintensivt pass, så ska man inte utföra dom övningarna om man inte kan dom. En bra instruktör och ett sunt förnuft är det som gäller.
I just Cross-fit är det populärt att träna i 3 dagar sen vilar man 1 dag. Återigen är detta beroende på dina förutsättningar(träningserfarenhet).

Jag länkar här till en kort introduktion om just Cross-fit:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=mlVrkiCoKkg&feature=endscreen

 

Idag blev det väldigt övergripande om motståndsträningens variationer. Har du några frågor, hör då av dig!

 

 

Enjoy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar